Oranje op EK tegen Engeland, Schotland en Zwitserland

BIRMINGHAM, 18 DEC. Bondscoach Guus Hiddink was na afloop van de loting voor de eindronde van het Europees kampioenschap in zijn nopjes met Schotland, Zwitserland en Engeland als tegenstanders in Groep A. “We mogen niet klagen. We weten waar we aan toe zijn met een team als Schotland. Zwitserland mogen we niet kleineren. Dat land is de laatste jaren aardig opgeklommen, was ook al in de eindronde van het wereldkampioenschap in Amerika. Engeland is een goeie tegenstander. Ik begin nu al naar de EK-eindronde te verlangen.”

De spelers van Ajax, acht van hen speelden woensdag tegen Ierland, hoorden de uitslag van de loting toen ze het veld betraden voor de tweede helft van de wedstrijd tegen FC Utrecht. Aanvoerder Danny Blind sprak na afloop van een goede loting en kon vooral reageren op de Britse tegenstanders: “Tegen landen als Engeland en Schotland, die toch vrij opportunistisch voetballen, kunnen wij tactisch goed uit de voeten.” Over Zwitserland, dat sinds 1981 niet meer tegen Oranje speelde, zei Blind: “Een geduchte tegenstander, waar we meer huiswerk over zullen moeten maken. Veel internationals zitten bij goede clubs in het buitenland. Dat geeft de huidige kracht wel enigszins weer.”

Overigens gaat Blind ervan uit dat hij de eerste wedstrijd tegen Schotland zal missen door de tweede gele kaart die hij kreeg tegen Ierland. Blind, die al drie grote toernooien in de selectie zat maar nog nooit een minuut speelde, hoopt nog op bezinning bij de UEFA, die volgens hem alle gele kaarten zou moeten kwijtschelden. “Het lijkt me alleszins redelijk dat alle landen met een voltallige selectie beginnen. Wij hebben elf kwalificatieduels gespeeld, andere landen (Zwitserland en Turkije) maar acht, Engeland geen een. Volgend jaar is nog een vergadering met alle trainers. Klinsmann zit in dezelfde situatie als ik. De Duitsers zullen ook nog wel proberen wat te doen.” Het bestuur van de UEFA wilde zaterdag niet ingaan op verzoeken om de gele kaarten kwijt te schelden.

Frank de Boer bracht de vorige wedstrijd tegen Engeland op Wembley in herinnering. In april 1993, tijdens de kwalificatie voor het WK, speelde Oranje 2-2. “Een schitterende ambiance.” Dat Nederland op het Britse continent in feite twee uitwedstrijden speelt, deerde hem weinig: “We zijn het sterkst op vijandig terrein”, waarna hij gniffelde om de groep van Duitsland: met Italië, Rusland en Tsjechië.

Oranje heeft voorlopig de Engelse gokkers wakker geschud. Voor de bookmakers zien de cijfers er sinds donderdag, een dag nadat het Nederlands voetbalelftal de Ieren versloeg, heel anders uit. De ploeg van bondscoach Guus Hiddink is de nieuwe favoriet voor de Europese titel. Het Nederlands elftal (negen tegen twee) ging in de gokkantoren in vier dagen Italië, Duitsland, Engeland en Spanje voorbij. Italië en Duitsland volgen op de tweede plek (vijf tegen één). (ANP)