'Op normaal veld spelen we beter'

NIJMEGEN, 18 DEC. Met een door de vrieskou getekend gezicht constateerde Fritz Korbach voor iedereen die het nog niet wist dat de wedstrijd het aanzien nauwelijks waard was geweest. Maar dat behoefde weinig verbazing, zo voegde de trainer van De Graafschap daar onmiddellijk aan toe. “Want op dit soort velden valt gewoon weinig lol te beleven”, zuchtte en steunde hij na afloop onder het genot van de traditionele sigaar.

Een excuus voor het stomvervelende treffen tussen NEC en De Graafschap (1-1) was zaterdagavond snel gevonden in de catacomben van stadion De Goffert. De vorst had het veld in Nijmegen veranderd in een grotendeels wit uitgeslagen en steenharde grasmat. Volgens Korbach en collega Wim Koevermans van NEC is goed voetbal onder zulke omstandigheden per definitie onmogelijk. De naargeestige avond die de 2.450 koukleumende toeschouwers kregen voorgeschoteld, vonden beiden daarvan een min of meer logisch gevolg. Streekderby of geen streekderby.

Coaches zijn bedreven in het aandragen van verontschuldigingen. Met enige fantasie hadden Korbach en Koevermans het armzalige spel van hun teams net zo goed kunnen wijten aan de troosteloze ambiance van het NEC-onderkomen. Voetballers heten sfeergevoelig te zijn en De Goffert stemt velen al bij voorbaat somber. Iedere week portretteert het tijdschrift Voetbal International een willekeurige speler uit het betaalde voetbal. Gevraagd naar het lelijkste stadion of de lelijkste clubkleuren valt negen van de tien keer de naam van NEC.

Zaterdag bevatte het schouwspel in De Goffert alle elementen die de gemiddelde liefhebber afschrikt. Een betonnen kuip met een muisstil publiek op de verlaten tribunes en een slapstick binnen de lijnen. Lijdzaam moesten de toeschouwers bij een temperatuur van drie graden onder nul toezien hoe NEC en De Graafschap fout op fout stapelden.

Bevangen door de degradatievrees reduceerden de nummers vijftien en zeventien uit de eredivisie de Gelderse derby tot een mismaakte voetbalparodie. Beide ploegen illustreerden daarmee eens te meer dat de kloof met de top zorgwekkende vormen begint aan te nemen. Dat Ajax de komende week achtereenvolgens De Graafschap (woensdag) en NEC (zondag) onder de voet loopt, lijdt geen twijfel. De vraag is alleen met welke cijfers de landskampioen het doelsaldo verder zal opvijzelen.

In zijn nabeschouwing wilde Korbach geen conclusies verbinden aan het teleurstellende optreden van zijn elftal. De opvolger van de ontslagen Frans Körver volhardde in de halve waarheid van het onbespeelbare veld. Over de technische tekortkomingen van zijn spelersgroep repte hij met geen woord, al moeten deze hem ongetwijfeld zorgen baren. De dravers en werkers uit de Achterhoek promoveerden het afgelopen seizoen door veel strijd en inzet te leveren. Maar de ongecompliceerde huisstijl van de Doetinchemmers was in de eredivisie tot dusverre goed voor slechts twee overwinningen en lijkt eerder in het voordeel van de tegenstander te werken.

In Nijmegen mislukte de puntenjacht bijna opnieuw, zelfs nadat NEC-verdediger Ulrich Cruden vlak na rust uit het veld werd gestuurd. De gelijkmaker was te danken aan een bevlieging van nieuweling Hennie Meijer. De bonkige spits, 33 jaar inmiddels en ruim twee weken geleden overgekomen van Heerenveen, maakte zijn vijfde doelpunt in drie wedstrijden voor zijn nieuwe werkgever. Of hij hinder had ondervonden op de bevroren grasmat? “Ik? Welnee. Als ik maar goed aangespeeld wordt, dan heb ik nergens last van.”

Dat gold niet voor Eric Viscaal (27). De behendige spits werd donderdag tussentijds overgenomen van het Zwitserse Grasshoppers, hoewel de huurling nog altijd eigendom is van AA Gent uit België. De overstap van de landskampioen uit Zürich naar de degradatiekandidaat uit Doetinchem beschouwt Viscaal als een zegen. Van vechtvoetbal naar vechtvoetbal, lood om oud ijzer. “Maar dat maakt mij niet uit. Ik had ook daar kunnen gaan zitten wegkwijnen, maar ik ben voetballer en wil dus spelen. Het had alles kunnen worden. De Graafschap was er als eerste bij en meteen slagvaardig.”

Zijn debuut voor De Graafschap verliep onbevredigend. Verder dan een wilde uithaal over het doel van NEC-doelman Wilfried Brookhuis kwam de oud-international niet. “Vooraf weet je al dat het geen mooie wedstrijd wordt. Op een normaal veld speel je natuurlijk beter.” Al op zijn tweede werkdag sprak de aanvaller de taal van zijn trainer.

    • Mark Hoogstad