Onverwachte zege socialisten in Oostenrijk

WENEN, 18 DEC. De socialistische partij SPÖ heeft bij de verkiezingen in Oostenrijk gisteren een belangrijke overwinning behaald. De partij van bondskanselier Franz Vranitzky behaalde 38,3 procent van de stemmen, tien procent meer dan de conservatieve partij, ÖVP, van vice-kanselier Wolfgang Schüssel.

De ÖVP boekte ook een lichte winst en kreeg er een zetel bij in het parlement. Maar Schüssel is met 28,3 procent van de stemmen niet geslaagd in zijn opzet om grootste partij te worden en het bondskanselierschap over te nemen van Vranitzky. De leider van de ÖVP drong afgelopen oktober, een jaar na de vorming van de coalitieregering met de SPÖ, aan op nieuwe verkiezingen na onenigheid met de socialisten over de begroting voor 1995. De ÖVP is tegen verhoging van de belastingen en wil op het begrotingstekort van 25 miljard gulden sterker bezuinigen dan de SPÖ.

De aanhang van de 'Freiheitliche' van de populist Jörg Haider, die campagne voert tegen buitenlanders, stabiliseerde zich ten opzichte van vorig jaar met een aanhang van 22,1 procent. De grootste verliezer bij de verkiezingen was de partij van de Groenen, die 4,6 procent van de stemmen haalde, bijna drie procent minder dan vorig jaar. Haar leider, Madeleine Petrovic, bood gisteren na de uitslag haar ontslag aan. Het Liberale Forum van Heide Schmidt verloor licht, maar wist haar aanhang met 5,3 procent van de stemmen te consolideren.

De ÖVP heeft tijdens haar campagne voor sterke bezuinigingen op de staatsuitgaven en verkleining van het overheidsapparaat, samenwerking met Haider in de regering niet uitgesloten. De socialisten, die in hun campagne de nadruk legden op stabiliteit en behoud van de welvaartsstaat, hebben dat wel gedaan. Veel kiezers hebben uit angst voor een coalitie van Haiders 'Freiheitliche' met de ÖVP op de socialisten gestemd. Vooral de Groenen danken daaraan hun verlies. De SPÖ behaalde vier procent meer stemmen dan bij de verkiezingen van vorig jaar, toen zij een grote nederlaag leed.

Vranitzky toonde zich verheugd over de uitslag. Hij noemde haar een “signaal dat we weer terugmoeten naar orde en stabiliteit”. Schüssel zei dat hij teleurgesteld is over het resultaat. Hij ontkent met het opblazen van de coalitie, dit najaar, een 'pokerspel' te hebben gespeeld en zegt er nog steeds van overtuigd te zijn dat hard moet worden bezuinigd.