Miljoen dollar voor fietsrecord

MAASTRICHT, 18 DEC. Een miljoen dollar voor een nieuwe aanval, nóg een miljoen dollar voor een recordverbetering. Samen ruim drie miljoen gulden. Dit is het duizelingwekkende aanbod dat Fred Rompelberg in het weekeinde uit de Verenigde Staten heeft ontvangen. De Maastrichtse beroepswielrenner, die besloten had met topsport te stoppen, is door de beloofde geldsommen aan het twijfelen gebracht.

Op 3 oktober van dit jaar deed Rompelberg op de zoutvlakten van de Amerikaanse staat Utah, een geslaagde aanval op het wereldsnelheidsrecord fietsen. Het stond met 245 kilometer per uur op naam van John Howard. Rompelberg bracht het op 268,831 kilometer per uur. Hij reed op een speciale fiets in de zuiging van een acht meter lange racewagen. Zijn fiets was uitgerust met dubbele versnellingen: voor twee kamwielen met 70 en 60 tanden, achter 15 en 16 tanden. Per omwenteling geeft dat een maximale verplaatsing van 31 meter. Acht jaar voorbereiding kregen in de maand voor zijn vijftigste verjaardag een bekroning.

Rompelbergs missie ontlokte vooraf veel scepsis. Maar na de recordverbetering kreeg Rompelberg een stortvloed aan publiciteit. De wereldrecordhouder zelf zei trots zijn levenswerk te hebben voltooid. Nog op de zoutvlakte verklaarde hij tot opluchting van vrouw en twee dochters: “Ik stop, dit is een mooi einde van mijn loopbaan”.

Nog voor zijn vertrek naar Nederland zeiden gangmaker Jeff Strassburg en windschermbouwer Tom Burkland hem al dat hogere snelheden mogelijk waren. De auto kon sneller, een betere aerodynamica behoorde tot de mogelijkheden.

Rompelberg liet zich toen niet vermurwen en ging er vanuit alleen nog voor zijn plezier in het zadel te kruipen tijdens een door hem zelf te organiseren vakantie op Mallorca. Burkland, werkzaam als ingenieur bij de fabrikant van F16 straaljagers, ging toch aan de slag.

Hij verzekerde Rompelberg een fiets te kunnen bouwen die bij 200 mijl per uur (320 km/u) nog perfect in balans is. Daar kwam in het weekeinde het miljoenenaanbod van een Amerikaans bedrijf overheen.

Rompelberg, afgelopen vrijdag speciaal onderscheiden door de wielervakbond VVBW, twijfelt nu over een nieuwe recordpoging. “De sportieve uitdaging spreekt me natuurlijk aan. Nog harder, nog sneller, het record scherper stellen. Een miljoen, misschien twee, is eveneens zeer aantrekkelijk. Maar ook, ik stel mijn leven in de waagschaal als ik er weer aan begin.” (ANP)