'LOVABLE GUY' SCOORT ELKE WEEK

Pierre van Hooijdonk speelt bijna een jaar bij Celtic in Schotland. De legendarische club uit Glasgow kocht hem in januari voor drie miljoen gulden van NAC. Hij schoot Celtic Europa in maar slaagde er niet in de club in het Europa Cup 2-toernooi te houden. Als topscorer in de Schotse competitie speelt hij de hoofdrol in de jacht op koploper en aartsrivaal Glasgow Rangers.

Elke week jaagt Pierre van Hooijdonk de bal in het net. Hij loopt ruim één op één. In zes achtereenvolgende wedstrijden scoorde hij zeven keer. Maar zijn doelpunten gaan niet meer gepaard met de spectaculaire buikschuivers, made in Breda, waarmee hij een trend in het Nederlandse voetbal zette. Van Hooijdonk staakte het ritueel omdat hij in Schotland binnen de lijnen het imago wil hebben van een serieuze voetballer, niet dat van een clown. “Het was een uit de hand gelopen grap. Ze hebben me gezegd dat ik iets anders moest verzinnen, maar dat duiken ontstond spontaan en daarom was het leuk.”

Nieuw in het pakket van Van Hooijdonk zijn wel de scheldpartijen in het Engels aan het adres van de scheidsrechter. “Als ik problemen met de scheidsrechter heb, kan ik hem in het Nederlands helemaal de grond in schelden. Maar dat doet hem niks. Terwijl hij moet weten wat je zegt. Als hij niet geïrriteerd raakt, heeft schelden geen waarde.”

Een leuke jongen, met wie je altijd kunt lachen. Aan wie bij Celtic je het ook vraagt, steeds klinkt hetzelfde antwoord op de vraag wat ze van de 25-jarige Westbrabander vinden. Celtics materiaalman Jim McGafferty loopt weg met “Pi-air”. “Hij is een lovable guy, die een doelpunt uit het niets kan maken.”

In de Schotse hooglanden zijn Van Hooijdonks voetbalkwaliteiten onomstreden. Niet licht zullen ze in Glasgow vergeten dat hij de club die zeven magere jaren beleefde dit jaar naar Europees voetbal heeft geschoten. “Daarmee heeft hij Celtic eindelijk weer op de kaart gezet”, zegt een trouwe fan. Paris St. Germain maakte er voor de Schotten echter een kortstondig Europees avontuur van. Het had zo mooi kunnen zijn: na de uitschakeling werd bekend dat de finale wordt gespeeld in Glasgow, in het stadion van de Rangers.

Pierre van Hooijdonk werd in januari binnengehaald als de eerste bouwsteen van een nieuw Celtic, dat zich in Europa met de sterksten moet kunnen meten. Een proces dat tijd vergt. Reden waarom Van Hooijdonk werd gecontracteerd voor 3,5 jaar en niet voor 2,5 jaar, waar de voorkeur van de speler naar uitging. Trainer Tommy Burns had David Ginola graag van Paris St. Germain overgenomen, maar die koos voor Newcastle United. Van Hooijdonk: “Ginola is daar de man van de assist. Hij had mij hier ook goed kunnen bedienen.” Celtic kocht wel de Duitser Andreas Thom en de Deense international Morten Wieghorst.

De tijd van het typisch Britse voetbal bij de club is voorbij, stelt Van Hooijdonk vast. “Er wordt nu al meer Europees gevoetbald. Toen ik kwam ging de bal met lange halen naar voren en was er weinig creativiteit. Burns heeft die spelstijl veranderd.” Nog meer dan de Schotse spelers moet het publiek wennen aan de nieuwe wind die door Hampden Park waait, het tijdelijke onderkomen nu het eigen Celtic Park ingrijpend wordt gerenoveerd. “Het duurt even voordat de toeschouwers daar aan gewend zijn, maar ze pakken dat wel op. Zeker nu ze zien dat het resultaat heeft.” Van Hooijdonk vergelijkt de manier waarop in Schotland voetbal wordt gespeeld met rugby. “Dat is hier ook populair. Vanwege de strijd die de ploegen leveren. Daar lijkt het op. Voetbaltechnisch is het hier in het algemeen matig. De bal moet zo snel mogelijk naar de goal. Bij elk tikje te veel komt het publiek in opstand. Je hoort ze mopperen op de tribunes, het duurt ze allemaal te lang. Zelfs bij een 1-0 voorsprong willen ze dat je weer zo snel mogelijk naar voren gaat.”

In Nederland werd Van Hooijdonk, bij RBC in de eerste divisie (1989-1991) en bij NAC (1991-1995) ogenschijnlijk slungelig maar effectief slalommend richting goal, stevig aangepakt. In Schotland is dat niet anders. “Je hebt hier veel meer duels omdat de meeste clubs met lange halen naar voren gaan. Elke voorstopper is hier sterk in de lucht. Die leveren strijd, dat is ze met de paplepel ingegoten. Met de tegenstander heb je zoiets van 'jij kan erbij en ik kan erbij' en daardoor oogt het harder. Tackles worden harder ingezet, maar als je de bal mist, zwaait de scheidsrechter al snel met een gele kaart. Het is niet meer zo dat alles geaccepteerd wordt.”

De 1 meter 93 lange Van Hooijdonk weet nog steeds wat uitdelen is. In de wedstrijd waarin Glasgow Rangers de groen-witten voor de beker uitschakelde, werkte hij de massieve Paul Gascoigne tegen de grond. “Ach, je krijgt wat en je geeft wat. Dat hoort een beetje bij mijn stijl. Op die manier kweek je ontzag bij je tegenstanders. In Nederland wisten ze ook dat het geen rustig avondje zou worden, dat ze niet met me konden sollen. Ik ben vrij groot en dan wordt er bij lijf-aan-lijf-duels automatisch veel aan je getrokken. Je moet er toch iets tegen doen als ze in de lucht aan je trekken?”

Coach Tommy Burns is bijna lyrisch over Van Hooijdonk, niet in de laatste plaats over zijn kwaliteiten als “individual”. “Het is een grappenmaker en de grote favoriet van de supporters. En op het veld heeft hij een fantastische balbehandeling en is hij een prolific, voortreffelijk, doelpuntenmaker. En als je hem de kans geeft, neemt hij elke vrije trap en strafschop.”

Burns noemt Van Hooijdonk “een in potentie grote Europese speler”. Aan het begin van het seizoen scoorde “een lange vent als hij” volgens Burns nog te weinig met het hoofd, maar inmiddels heeft nummer 9 ook dat kunstje onder de knie. “Bij NAC stond ik altijd bij de tweede paal, waar ik de bal inkopte of teruglegde. Hier verwachten ze dat je er voluit ingaat.”

Dit seizoen scoorde Van Hooijdonk dertien doelpunten, sinds zijn komst begin dit jaar eenentwintig, waarvan hij er vijf met het hoofd inknikte. “Hij zit nu lekker in zijn vel”, zegt zijn moeder, die afgelopen weekeinde een verse videoband met de mooiste momenten van haar zoon heeft gekregen.

Ook zaterdag scoorde hij tegen Falkirk het enige doelpunt van de wedstrijd met het hoofd. Door deze treffer werd de achterstand op stadgenoot Glasgow Rangers verkleind tot één punt. De Schotten kennen geen winterstop, dus angst om uit het scoringsritme te raken is er bij Van Hooijdonk niet. Op Tweede Kerstdag speelt hij zijn eerstvolgende wedstrijd waarna de topper tegen Glasgow Rangers op hget programma staat. Hoewel hij met zijn vriendin een paar dagen in Nederland doorbrengt, maken ook de voetbalschoenen en het trainingspak deel uit van zijn bagage. Woensdagavond gaat hij terug naar zijn ouwe ploegmaten van NAC, die in Breda tegen Roda JC spelen.

Van Hooijdonk onderscheidt zich in het Schotse voetbal, maar heeft er alle begrip voor dat bondscoach Guus Hiddink of een van zijn ondergeschikten nog niet in Glasgow is gesignaleerd. “Ik denk dat ik daar reëel in moet zijn. Kluivert doet het heel goed, Mulder scoorde tegen Wit-Rusland en verdiende toen een plaats in de selectie. Bovendien speel je je hier niet in de kijker. Het Schotse voetbal is in Europa toch een outsider. Voetbal uit Duitsland, Engeland, Italië en Spanje is elke week in Nederland op tv te zien; Schots voetbal bij hoge uitzondering.” Maar het had erger gekund, geeft hij toe. “Als je hier uit het buitenland als middenvelder komt, raak je snel in de vergetelheid, als je goals scoort is dat anders.”

Voorlopig blijft het bij die ene wedstrijd in de Kuip, december vorig jaar tegen Luxemburg. Het bezorgde hem in elk geval de titel international. Met alle égards van dien werd hij een maand later bij Celtic ontvangen. Van Hooijdonk schat prolongatie op een plaats in Oranje alleen positief in wanneer vaste krachten er wegens blessures of schorsingen niet bij kunnen zijn. Na de loting gisteren voor het EK in Engeland, waar Nederland werd ingedeeld bij Engeland, Zwitserland én Schotland, is hij hoe dan ook van waarde. Is het niet als speler, dan in elk geval als tipgever van bondscoach Hiddink.

“Als er door welke omstandigheden dan ook een gaatje valt en ze doen een beroep op me, dan moet ik er ook klaar voor zijn. Momenteel gaat het goed, mag ik niet klagen.” Na de wedstrijd tegen Ierland vindt Van Hooijdonk het logisch dat Nederland zich nu al rijk rekent en Schotland nu reeds tot verliezer bestempelt. “Schotland is niet zo sterk dat je daar serieus rekening mee moet houden. Dat weten ze zelf ook wel. Hun voorhoede stelt niet zoveel voor, maar als Ferguson erbij is, een lange speler, kan dat nog wel wat gevaar opleveren. Verder heb je McAllister nog, McCoist, maar die is de laatste weken wisselspeler, en mijn ploeggenoot Collins.”

Hoewel Celtic een ervaring is die hij niet graag zou willen missen, verheelt Van Hooijdonk niet dat hij liever naar een Nederlandse topclub was verhuisd. “Omdat je daar meer in beeld bent.” De kans dat hij straks terugkeert op de Nederlandse velden, achtte hij aanvankelijk gering. Van Hooijdonk ging ervan uit dat Celtic hem in elk geval niet voor minder van de hand zou doen dan de drie miljoen gulden (waarvan één miljoen voor hem zelf, red.) waarvoor ze hem aangeschaft hadden.

Nu het failliet over het transfersysteem is uitgesproken, hoeft hij daar niet meer bang voor te zijn. Voetballen in Italië, Spanje of Frankrijk blijft zijn wens. Landen waar oorspronkelijk ook zijn voorkeur naar uitging. “Niet zozeer wegens de verdienste of de ambiance in het stadion, maar het leven naast het voetbal, het klimaat, de zon. Jij staat toch ook niet graag in de regen? Nou, dat doe ik hier dus wel.”

    • Ward op den Brouw