Lebombo

Lebombo: Nabakitsi (BVHAAST 9220)

Na de cd Khwela Jazz Khnona, verschenen in '93, heeft de groep Lebombo o.l.v. de Swazilandse gitarist Ndvumiso 'Phola' Mamba een paar mutaties ondergaan. Zangeres Thandi Moore doet niet meer mee, nieuwkomers zijn bassist Jacko Schoonderwoerd en accordeonist Alexei Levin. De bijdragen van de laatste maken het geluid op Nabakitsi nog 'wereldser' omdat er naast jazz en kwela nu ook zydeco en een snuifje 'Piazolla' in de smeltkroes borrelen. Ook het meespelen van een balafon geeft deze cd een andere kleur dan Lebombo's debuut.

Daarnaast is er echter veel gebleven, bijvoorbeeld de warme en zangerige melodieëen die behalve door de straathoek ook door psalmen lijken te zijn beïnvloed. Een goed voorbeeld van het laatste is MaSwati, een prachtig oeucumenisch choraaltje. Ook qua ritme en tempo is alles als vanouds: geen enkel stuk vertoont sporen van haast, ontspannenheid lijkt de hoogste deugd; gebeurt het vandaag niet dan misschien wel morgen.

Het resultaat is dat je Nabakitsi vaak kunt draaien; op een nuchtere maag zondagochtend vóór de Hoogmis tot zaterdagavond na een zware, met veel alcohol besprenkelde tafel. Want je hoort altijd wel iets dat je humeur verbetert; is het de lenige lyriek van saxofonist Paul Stocker niet, dan wel de vertederende penny whistle van Sean Bergin of het romige trombonespel van David Rotschild.

Wel knus maar niet kneuterig, heel lijfelijk maar niet klef, zo klinkt de muziek van Lebombo, een nonet uit het werelddorp Amsterdam.

    • Frans van Leeuwen