Koers NKF fors hoger op lauwe effectenbeurs

AMSTERDAM, 18 DEC. Op een lauw gestemde effectenbeurs schoot vanmorgen de koers van NKF omhoog. Beleggers waardeerden het kabelfonds met 14,50 gulden op tot 244,50 gulden, de hoogste jaarkoers.

AMSTERDAM De overname van het kabelpakket van grootaandeelhouder Nokia door NKF, die vrijdag werd bekendgemaakt, heeft de koers van de Nederlandse kabelfabrikant NKF flink opgestuwd, bij een overigens forse omzet. Tegen de middag waren er in dubbeltelling 21.000 stukken omgegaan. Gemiddeld zijn dat er vierduizend (dubbeltelling) per dag.

Volgens NKF levert de transactie, die met terugwerkende kracht vanaf 1 januari wordt geëffectueerd, dit jaar een belangrijke bijdrage aan de stijging van de winst per aandeel. Vrijdag klom NKF op de beurs al 3,50 gulden in waarde op 330 gulden.

De aandelenhandel was vanmorgen lauw gestemd. De omzetten waren gering. Bij de hoofdfondsen viel de koers van DSM met 1,30 terug tot 122,30. Enkele grote partijen opereerden aan de verkoopkant. Fokker sprong eruit met een koerswinst van 1,30 tot 8,50, na berichten vrijdag na beurs dat Dasa gedurende de onderhandelingen met de Nederlandse overheid over steunverlening aan de vliegtuigbouwer garant zal blijven staan voor Fokkers betalingen.

De beursgraadmeter, de AEX-index, zakte licht, met 0,22 punt tot 476,87. Buiten de hoofdfondsen DSM en Fokker steeg of daalde geen enkel aandeel met meer dan een gulden. Koninklijke Olie boekte een winst van zeven dubbeltjes op 220,30. De dollar daalde licht. Evenals overigens de obligatiemarkt na de sterke koerswinsten van vrijdag, gevoed door de daling van de discontotarieven in de meeste Westeuropese landen. De meeste leningen daalden een stuiver tot een dubbeltje.

Op de binnenlandse markt was er buiten de winst van NKF weinig beweging waar te nemen. Daler van vorige week Sphinx Gustavsberg trok 1,30 aan tot 32,60. De fabrikant van chipmachines ASM Lithography ging 1,40 in waarde achteruit tot 63.

Op de Europese valutamarkten is de Amerikaanse dollar de week met een lagere koers begonnen. In Amsterdam werd rond het middaguur 1,6090 genoteerd, tegen een koers van 1,6165 aan het slot van de handel van afgelopen vrijdag.

De dollarhandelaren leken vanmorgen niet onder de indruk te zijn van de voorlopige uitslag van de verkiezingen in Rusland, die de communisten een kwart van de stemmen geeft. Veeleer kijken de handelaren uit naar de dag van morgen, wanneer het beleidscomité van de Amerikaanse centrale banken vergadert. Het is goed mogelijk dat die vergadering een renteverlaging oplevert. De impasse in het Amerikaanse begrotingsoverleg lijkt wat minder nervositeit te brengen dan in november, toen vele duizenden ambtenaren in de VS naar huis werden gestuurd.

De Franse franc was vanmorgen wat hoger: er werd 32,565 gulden (per honderd) betaald, na afgelopen vrijdag nog 32,545. Premier Alain Juppé zegde het afgelopen weekeinde toe dat de voorgenomen belastingverhogingen voorlopig de laatste zullen zijn. Ook komt hij met nieuwe plannen om de economische groei in zijn land te stimuleren. Daarmee probeert hij een einde te maken aan de sociale onrust.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio beleefde een slappe dag. De Nikkei-index van 225 fondsen daalde met 35,47 punten tot 19.311,08 punten. Er was vooral veel aanbod van technologiefondsen.