'Kistemaker legt zelf de bal op de stip'

UTRECHT, 18 DEC. De spelers zijn vol lof en het publiek scandeert zijn naam, maar de steunbetuigingen kunnen het ontslag van Simon Kistemaker niet langer voorkomen. De trainer van FC Utrecht krijgt vermoedelijk vandaag te horen dat hij niet langer welkom is in de Galgenwaard. Tijdens de winterstop kan het bestuur zich beraden over een mogelijke opvolger.

Gistermiddag nam Evert Kroon, als bestuurlid commerciële zaken zijn grote tegenstrever, alvast een voorproefje op het vertrek van Kistemaker. “Simon heeft de bal zelf op de stip gelegd. Ik denk dat hij aanstuurt op een breuk. Wij zullen het probleem niet uit de weg gaan. Er is een onwerkbare situatie ontstaan. Dus moeten er maatregelen komen.”

De aanleiding voor alle commotie was niet de 3-0 nederlaag tegen Ajax. Verliezen van de landskampioen is geen schande, daarvoor hebben de Utrechtse beleidsmakers genoeg realiteitszin. Zelfs de zeventiende plaats op de ranglijst is geen reden om de trainer af te danken. De voornaamste drijfveer is de aanhoudende kritiek die Kistemaker op het bestuur heeft.

Voor de wedstrijd tegen Ajax liet hij in een vraaggesprek op de televisie zijn minachting blijken over de handelwijze van sommige bestuursleden. “Wat ik hier meemaak heb ik nog nooit meegemaakt. Elke week heeft het bestuur weer een andere mening. Het publiek wordt hier al jaren in de maling genomen. Ze beloven van alles maar ze doen bitter weinig. Ik krijg te weinig vertrouwen. Er is geen basis om te werken.”

Kistemaker is het slachtoffer van zijn eigen opportunisme, zowel binnen als buiten de lijnen. Zijn spelopvatting is simpel en redelijk voorspelbaar. Zijn uitspraken zijn vaak ongenuanceerd. Aan het begin van de competitie beloofde hij de supporters een plaats in de subtop, maar na enkele nederlagen eiste hij gerichte aankopen om het gebrek aan kwaliteit te compenseren. De nieuwkomers Refos (ex-Feyenoord) en Smeets (ex-Volendam) kunnen niet als versterkingen worden beschouwd.

In de wedstrijd tegen Ajax bleek eens te meer dat er geen enkele lijn in het Utrechtse spel valt te ontdekken. Het grootste probleem vormt de geringe aanvalskracht. Kistemaker smeekt om een nieuwe midvoor. Het publiek smeekte gisteren om de komst van de geboren en getogen Utrechter John van Loen, die als werknemer van Feyenoord op huurbasis in Japan voetbalt.

Pogingen om Eric Viscaal aan te trekken mislukten, aangezien het bestuur de overbodig geworden spits van Grasshoppers afgelopen week niet te pakken kon krijgen. Viscaal debuteerde zaterdag voor De Graafschap, dat FC Utrecht inmiddels heeft verdrongen van de zestiende plaats in de eredivisie.

Voor Kistemaker is Kroon de kwade geest in het bestuur. De Utrechtse autodealer zou achter zijn rug om spelers manipuleren en nieuwe trainers polsen. Kortom, Kroon belemmert Kistemaker in zijn werkwijze. Als sponsor brengt hij jaarlijks ongeveer vier ton naar de clubkas. Als tegenprestatie werd hij vorig seizoen benoemd tot bestuurslid. Kroon heeft veel macht bij de plaatselijke FC. Zijn stem legt vermoedelijk meer gewicht in de schaal dan die van voorzitter Jan van de Kant.

Laatstgenoemde sprak zich na de twaalfde seizoensnederlaag genuanceerder uit dan zijn collega. Volgens Van de Kant krijgt Kistemaker vandaag de kans zich voor zijn kritische uitlatingen te verontschuldigen. De trainer gaf gistermiddag geen blijk van spijt van eerder gedane uitspraken. Van de Kant weerlegde de kritiek van Kistemaker. “Hij krijgt alle vrijheid, alle vertrouwen. De vijf spelers die wij hebben aangetrokken zijn op zijn voorspraak gekocht.”

Kistemaker was als trainer onder meer in dienst bij eerste-divisieclubs als DS'79, Cambuur, De Graafschap en Telstar. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk, de meeste voetballers gaan door het vuur voor de trainer uit Santpoort. En het publiek kan zich wel vinden in zijn simpele spelopvatting. Zelden zal een club in nood zo hartstochtelijk door zijn supporters zijn aangemoedigd. Meestal moet de trainer het ontgelden, soms zijn de spelers het slachtoffer.

Aanvoerder Marcel van der Net kan zich nog goed herinneren dat hij in een mindere periode achterna werd gezeten door de harde kern van de Bunnik-side. “Dit is een heel aparte gewaarwording. Een beetje onwezenlijk. Ik durf niet te voorspellen hoe het publiek zal reageren als de trainer weg moet.” Hoe de spelersgroep zal reageren, kon Van der Net wel voorspellen. Hij verwacht geen oproerkraaiers.

Als Kistemaker inderdaad wordt ontslagen, is hij de zesde coach die dit seizoen bij een eredivisieclub aan de kant wordt gezet. Van Hanegem, Körver, Van Kooten, Spelbos en Ten Donkelaar gingen hem voor. FC Utrecht heeft de laatste twee jaar vijf trainers versleten. Fafié werd vervangen door Van Veen, die vorig seizoen op zijn beurt moest plaatsmaken voor het duo Vonk-Du Chatinier.

Met de komst van Kistemaker leek alle ellende voorbij. De trainer past uitstekend bij de club, luidde de algemene opvatting in augustus. Vier maanden later is er weinig over van de vruchtbare samenwerking. “Het schip is aan het zigzaggen in de storm”, sprak Kistemaker wanhopig. “Ik zie de bui al hangen”, sprak Kroon profetisch. Aan beeldspraak geen gebrek in de Galgenwaard. Aan problemen evenmin.

    • Jaap Bloembergen