Israel en Syrië hervatten hun vredesoverleg nog dit jaar

TEL AVIV, 18 DEC. Israel en Syrië zullen hun vredesoverleg op 27 december nabij Washington hervatten, zonder voorwaarden vooraf. Dat is het resultaat van de pendelmissie van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, tussen Damascus en Jeruzalem van de afgelopen dagen.

In eerste instantie zullen de Israelische en Syrische onderhandelaars drie dagen onderhandelen en dan na een korte onderbreking naar de VS terugkeren zodat minister Christopher op 10 januari 1996 opnieuw tussen Jeruzalem en Damascus kan pendelen om het vredesoverleg naar een zo snel mogelijke afronding te stuwen.

Een grondige verandering in de Israelische onderhandelingsstrategie door premier Shimon Peres, na de moord op diens voorganger Yitzhak Rabin, heeft volgens Israelische en Amerikaanse woordvoerders een “nieuwe vredeskans” geschapen. “Ik ben zowel door president Assad als door premier Peres aangespoord om zo snel mogelijk vooruitgang te boeken”, zei Christopher zaterdagavond tijdens een persconferentie in Jeruzalem, waar de hervatting van de Israelisch-Syrische vredesdialoog werd aangekondigd.

Het Israelisch-Syrische vredesoverleg zat vast op de Israelische eis dat in de allereerste plaats veiligheidskwesties tot een oplossing moesten komen op de Hoogvlakte van Golan, die de inzet is van het vredesoverleg. Peres is daarvan afgestapt en heeft nu het idee van een “open agenda” met Amerikaanse inbreng in het vredesoverleg aanvaard. Bovendien heeft hij het afgelopen weekeinde in een vraaggesprek gezegd bereid te zijn de “volle prijs voor vrede met Syrië te betalen”.