'Feyenoord met 'betonvoetbal' naar de zege

ARNHEM, 18 DEC. Tijdrekken al na amper een half uur. Vijf gele kaarten binnen achttien minuten. Feyenoord schaamde zich gisteren in Arnhem tegen Vitesse nergens voor. Het onwaardige betonvoetbal van de Rotterdamse ploeg leverde nog succes op ook: 0-2. “Ik ben heel tevreden over deze uitslag”, zei trainer Arie Haan na afloop. “Als we zondag ook nog van FC Twente winnen, staan we op de ranglijst weer waar we willen staan.”

De derde plaats is dit seizoen het hoogst haalbare voor Feyenoord. Het staat nu zesde, met één punt achterstand op Heerenveen, Sparta en Willem II. Ajax heeft achttien punten meer dan Feyenoord, PSV - 3-0 tegen Fortuna - heeft er dertien meer.Er werd op Monnikenhuize schande gesproken van het gepantserde spel van Feyenoord. 'Arie neem je rotzooi mee', zongen de Vitesse-fans. De thuisploeg, met Atteveld terug voor de geschorste Van de Looi, dicteerde de wedstrijd. Het team van interim-trainer Frans Thijssen verzuimde echter het grote veldoverwicht in de score tot uitdrukking te brengen. Feyenoord had aan welgeteld twee vloeiende combinaties genoeg om afstand van Vitesse te nemen. Libero Koeman en Bosz passeerden doelman Van der Gouw.

Heerenveen wist net zoals Sparta en Willem II, die vrijdagavond 1-1 speelden tegen elkaar, Feyenoord nog een weekje voor te blijven. De Friezen wonnen met 3-2 van Roda JC. De bezoekers waren de betere ploeg, maar gingen met lege handen terug naar huis. Het publiek genoot, maar beide trainers vonden dat de wedstrijd op het harde veld en in de kou niet had mogen doorgaan. “Voetbal is een zomersport”, bromde Roda's Huub Stevens. Zijn ploeg leek in ieder geval een punt te gaan behalen toen Van Hoogdalem in de 66ste minuut voor 2-2 zorgde. Maar Wouden bezorgde Heerenveen daarna de winnende treffer.

Opvallend was de zege van RKC bij NAC. RKC-trainer Leo van Veen lag met een nierbekkenontsteking op bed, maar hij faxte voor de Brabantse derby de informatie van de tegenstander aan zijn assistent Ton Verkerk door. Blijkbaar hielp het. Streppel maakte het enige doelpunt. (ANP)