ETA-offensief: een dode bij aanslag in centrum Valencia

MADRID, 18 DEC. Bij een bomaanslag in de Spaanse stad Valencia in de centrale vestiging van het warenhuis El Corte Inglés is zaterdagmiddag een dode gevallen. Verschillende bezoekers raakten gewond. De Baskische militante afscheidingsbeweging ETA heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist, die deel lijkt uit te maken van een nieuwe terreurcampagne.

De bom ontplofte even na drie uur in het café van El Corte Inglés nadat eerder op de middag een telefonische waarschuwing was afgegeven. Een 43-jarige vrouw werd daarbij gedood. Haar vijftienjare dochter raakte zwaargewond. In het zes verdiepingen hoge warenhuis, waar in verband met de kerstdrukte vele duizenden mensen zich hadden verzameld, ontstond paniek na de ontploffing. In totaal bleken zich vijf bommen in het gebouw te bevinden. Alleen de bom op de hoogste verdieping, die was verstopt in het dames-toilet, kwam tot ontploffing.

Het nieuws van de terreur-aanslag viel samen met de slotzitting van de Europese top in Madrid. De Spaanse premier Felipe González veroordeelde de daad tijdens de afrondende persconferentie in felle bewoordingen. “Deze ellendelingen mogen niet langer in vrijheid rondlopen”, aldus de premier.

Vorige week maandag kwamen bij een ETA-bomaanslag in de Madrileense voorstad Vallecas zes inzittenden van een autobusje om het leven. Na de ontploffing in Valencia volgde zatermiddag eveneens een telefonische waarschuwing dat een bom zouden zijn geplaatst in de vestiging van El Corte Inglés in het centrum van Madrid. Het gebouw werd hierop ontruimd. Het aan de zelfde winkelstraat gelegen warenhuis FNAC trof even later hetzelfde lot.