Engeland: thuisvoordeel

Het Engelse voetbal zit al enige jaren in het slop. Bondscoach Terry Venables heeft de keuze uit tientallen spelers van dezelfde, middelmatige kwaliteit. Alleen Paul Gasgoigne en aanvoerder David Platt hebben de techniek en de ervaring om hun elftal naar grote hoogte te tillen. Gascoigne is het enfant terrible op het middenveld. Bij Lazio Roma kon de grappenmaker niet imponeren. Bij zijn huidige werkgever Glasgow Rangers werkt Gascoigne aan eerherstel.

De resultaten in de verschillende eindronden bieden het gastland weinig houvast. Engeland miste het wereldkampioenschap in 1994, door de 2-0 nederlaag in de voorronde tegen Nederland. De uitschakeling betekende het ontslag van bondscoach Graham Taylor. Zijn opvolger Venables heeft nog geen serieuze test hoeven ondergaan. Als organiserend land was Engeland automatisch geplaatst voor de eindronde in 1996. Bij het vorige EK in 1992 speelden de Engelsen een ondergeschikte rol. Vier jaar daarvoor werden ze eveneens vroegtijdig uitgeschakeld. In het groepsduel tegen Nederland was Marco van Basten met drie treffers de grote man. Bij het WK in 1990 bereikte Engeland de halve finale.

Het laatste internationale succes dateert van 1966, toen Engeland in eigen land de wereldtitel veroverde. De kampioen kende fameuze namen als Gordon Banks, Bobby Charlton en Bobby Moore.

Het thuisvoordeel zal de Engelsen dertig jaar later wederom van pas kunnen komen. Toch behoort Engeland niet tot de favorieten van het EK, hoewel de Britse publieke opinie daar ongetwijfeld anders over denkt. Het nationale elftal speelt over zes maanden onder grote druk. Voor Venables betekent uitschakeling in de voorronde een sportieve ramp.