De 8 Baan

I Compani: Plays Nino Rota (BVHAAST 9510). Distr. BVHAAST Eric Mertens: Spleen (Carbon C7-012). Distr. Rough Trade Martin Fondse Oktemble: De 8 Baan (RCR 950901). Distr. PIAS

Wat bij vier musici nog wel eens wil lukken, 'puur' improviseren 'op gevoel', is bij het dubbele aantal bijna onmogelijk. Het is dus geen wonder dat geschreven composities een grote rol spelen bij drie Euro-octetten met veel jazzmusici erin. Het geheel Nederlandse gezelschap I Compani houdt zich al tien jaar bezig met de muziek van de in '79 overleden Italiaan Nino Rota, huiscomponist van filmer Federico Fellini. De jubileum-anthologie bevat zestien stukken uit vier lp's die bevestigen wat velen als wisten: dat Rota een meester was in het bedenken van puntige stukjes, soms alleen maar fraai of koddig, soms doortrokken van melancholie.

De Belgische componist Eric Mertens houdt de teugels van zijn octet strakker dan Compani-leider Bo van de Graaf. Waarom zijn cd Spleen heet is een raadsel, want zwaarmoedigheid is wel wel het laatste waar je bij Mertens' knappe 'minimal music' aan denkt. De stukjes hebben soms zelfs zo'n 'ondraaglijke' lichtheid dat je er zomaar op weg zou kunnen zweven, linea recta naar de hemel. Voor zwaar belaste en beladen zielen met Philip Glass al compleet in de kast is dit dus een bijna ideale cd.

Aan De 8 Baan door het Duits/Nederlands 'Oktemble' van pianist Martin Fondse is het hierna even wennen, want deze cd heeft wel gewicht. In het speelse openingsstuk vliegen gemene 'slurs', vette 'growls' en andere 'jazzy' effecten de luisteraar links en rechts om de oren. Ook de rest van het repertoire, bijna geheel van Fondse zelf, kan nauwelijks fungeren als achtergrondmuziek. Niet alleen doordat hij met aardige compositorische vondsten telkens weer de aandacht trekt maar ook door de bijzondere bijdragen van de solisten. Trompettist Eric Vloeimans speelt een stemmige lead in Adieu Ad, Adieu en saxofonist Peter Weniger een prachtig geïntegreerde sopraansolo in Puk, Luna & Kiko. Wie Martin Fondse is weet nog bijna niemand maar dat zal ongetwijfeld veranderen.

    • Frans van Leeuwen