Daling faillissementen valt tegen

Het jaar 1995 zal afgesloten worden met 6199 faillissementen, tegen 6644 in 1994. Deze daling met 7,1 procent valt volgens Bedrijfsinformatiebureau Graydon tegen. Het bedrijf verwachtte eerder een daling van het aantal faillissementen met 10 procent. De teleurstellende ontwikkeling is het gevolg van het nog altijd forse aantal slecht voorbereide bedrijfsoprichtingen (ongeveer 40.000). Dat zovelen zich aangetrokken voelen tot het zelfstandig bedrijf is volgens Graydon het gevolg van de hoge werkloosheid. Met het aantal bedrijven dat dit jaar failliet ging is een schadepost gemoeid van ongeveer 4,5 miljard gulden, waarvan eenvijfde ten laste komt van de fiscus. Er gingen 31.000 banen verloren. De meeste bedrijven gingen over de kop in de handel (1392). De sectoren bouw en industrie scoorden elk meer dan vijfhonderd faillissementen. Zuid-Holland was van de provincies de koploper met 1550, Noord-Holland tweede met 1047 en Zeeland laatste met 84.