Conflict begroting in VS houdt aan

WASHINGTON, 18 DEC. Dit weekeinde zijn de Amerikaanse regering-Clinton en het Congres er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over de federale begroting van de Verenigde Staten voor. Vandaag zullen rond de 260.000 federale ambtenaren niet aan het werk kunnen omdat de federale overheid niet over fondsen beschikt om hun salarissen te betalen.

Inzet van het conflict tussen de Democratische regering en de republikeinse meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden is het plan om het Amerikaanse begrotingstekort per 2002 volledig te hebben weggewerkt. Het plan, dat oorspronkelijk afkomstig is van de republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich, werd vorige maand weliswaar door Clinton aanvaard, maar beide partijen geven een andere invulling aan de manier waarop het tekort moet worden weggewerkt. Kern van het conflict zijn de door de Republikeinen gewenste harde bezuinigingen op de medische voorzieningen (met name Medicaid), die door het Witte Huis worden afgewezen.

Afgelopen vrijdag presenteerde de regering-Clinton een nieuwe compromis-variant van het plan voor een gebalanceerd budget, maar dat werd door Gingrich en de leider van de Senaat Robert Dole afgewezen, onder meer omdat het een te rooskleurig scenario voor de economische groei zou hanteren.

Zonder overeenstemming voor het lange-termijnplan is er ook geen akkoord over de begroting voor 1996, die al op 1 oktober rond had moeten zijn. Het Congres weigerde vrijdagavond een noodwet aan te nemen die de regering in staat zou stellen de lopende uitgaven te blijven bekostigen. Een eerdere patstelling in november zorgde er toen voor dat 800.000 ambtenaren zes dagen met verlof moesten. Ditmaal zijn het er minder, omdat meer federale activiteiten inmiddels zijn bestempeld als 'essentieel' en moeten doordraaien.

De stafchef van het Witte Huis Leon Panetta zei gisteravond dat beide partijen elkaar vandaag opnieuw zullen ontmoeten om een uitweg te vinden uit de impasse. Zowel Clinton als Dole riepen elkaar dit weekeinde op voor de Kerst een oplossing te vinden. Tot de overheidsdiensten die door de opschorting van betalingen worden getroffen behoren onder meer een achttal ministeries, de Nasa en grote musea en nationale parken, waar toeristen dit weekeinde voor gesloten deuren stonden.

Het nationale park Grand Canyon, in de staat Arizona, heeft de problemen met de onderhandelingen aan zien komen en trof een afzonderlijke regeling. De staat Arizona schenkt daarbij het betreffende ministerie dagelijks het geld dat nodig is om het federale park draaiende te houden. (AP, Reuters)