Computerfabrikant Apple in problemen

De Amerikaanse fabrikant van personal computers Apple dreigt in de rode cijfers te raken door de scherpe prijsconcurrentie op de markt voor pc's. Het lopende kwartaal zal mogelijk een verlies opleveren, zo heeft de onderneming meegedeeld. Op de Newyorkse effectenbeurs leidde dit bericht prompt tot een forse daling van de beurskoers van Apple. De koers van het aandeel zakte met 3 dollar in tot 35,25 dollar. Het laatste kwartaal, het eerste van het boekjaar van Apple, is doorgaans juist een goede periode wegens de kerstverkopen. De afzet ligt weliswaar boven het niveau van dezelfde tijdvak van 1994, maar de winstmarges zijn flink geslonken. Apple zag zich door de scherpe concurrentie in vooral de Verenigde Staten en Japan gedwongen tot forse prijsverlagingen op haar produkten. De teleurstellende mededeling van Apple veroorzaakte op de Amerikaanse financiële markten speculaties over een mogelijk aftreden van topman Michael Spindler en op een overneming van het bedrijf. Als potentiële kandidaat-kopers gelden IBM, halfgeleiderfabrikant Motorola, het softwarebedrijf Oracle en het Japanse elektronica-concern Sony. Verwacht wordt dat Spindler op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (23 januari) een ingrijpende reorganisatie zal aankondigen. Analisten houden er rekening mee dat ongeveer 2000 van de 17.600 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. Apple boekte in het eind september afgesloten boekjaar nog een stijging van de netto winst met 37 procent tot 424 miljoen dollar bij een omzetgroei van 20 procent tot ruim 11 miljard dollar. In het vierde kwartaal van het boekjaar ging de winst echter al met 48 procent omlaag naar 60 miljoen dollar.