Communisten op kop in verkiezingen Rusland

MOSKOU, 18 DEC. De communistische partij heeft bij de Russische parlementsverkiezingen van gisteren volgens voorlopige uitslagen de meeste stemmen gehaald. De partij van de populist Vladimir Zjirinovski staat vooralsnog tweede.

Met ongeveer eenderde van de stemmen geteld stonden de communisten vanmiddag op 22 procent. Zij werden gevolgd door Zjirinovski's Liberaal-Democratische Partij met 11 procent, Ons Huis is Rusland van premier Tsjernomyrdin met 9,5 procent en Jabloko van de liberaal Grigori Javlinski met 8,4 procent. Geen van de andere 39 deelnemende partijen heeft vooralsnog de kiesdrempel van 5 procent gehaald. De opkomst schommelt rond de 65 procent, ruim tien procent hoger dan bij de vorige parlementsverkiezingen.

De voorlopige uitslag is een slag in het gezicht van president Jeltsin, die aan de vooravond van de verkiezingen nog had opgeroepen niet op 'de krachten uit het verleden' - waarmee hij de communisten bedoelde - te stemmen. Een naaste medewerker van de president, Sergej Filatov, kritiseerde vanmorgen de verdeeldheid onder de hervormingsgezinde partijen. “De les is duidelijk. De liberalen slaagden er niet in zich te verenigen en daar houden de kiezers niet van.”

De nationalistische deelnemers aan de verkiezingen waren overigens net zo verdeeld en dat maakt het mogelijke succes van Vladimir Zjirinovski opmerkelijk. Twee jaar geleden was hij de verrassende winnaar met 22,9 procent van de stemmen en nu haalt hij volgens voorlopige uitslagen slechts de helft. Maar in 1993 had hij nauwelijks concurrentie en deze keer vochten verscheidene oud-generaals, onder wie Aleksandr Roetskoj en Aleksandr Lebed, om ongeveer hetzelfde electoraat.

Zjirinovski lijkt zich bij deze te hebben gemeld als de populairste nationalistische kandidaat voor de belangrijkere presidentsverkiezingen van juni volgend jaar. De leider van de communisten, Gennadi Zjoeganov, liet vanmorgen doorschemeren dat ook hij zich kandidaat zal stellen. Jeltsin maakt pas in februari bekend of hij een tweede termijn ambieert.

Niet bekend

De helft van de 450 parlementszetels wordt niet verdeeld via de partijlijsten maar via het districtenstelsel en daar waren vanmiddag al enkele uitslagen te melden. Uit het hervormingsgezinde kamp slaagden in elk geval oud-minister van financiën Boris Fjodorov, activist voor de rechten van de mens Sergej Kovaljov en zakenvrouw Irina Chakamada een zetel te bemachtigen. Sergej Mavrodi, de oprichter van het beruchte investeringsfonds MMM, haalde het niet. Generaal Lebed, wiens partij vanmorgen de kiesdrempel nog niet had overschreden, heeft eveneens een zetel gewonnen, net als voormalig premier van de Sovjet-Unie, Nikolaj Ryzjkov.

    • Hans Nijenhuis