BP neemt deel aan gasproject Algerije van 3,5 mld dollar

LONDEN, 18 DEC. British Petroleum (BP) heeft in Algerije een akkoord bereikt over deelname aan een gasproject ter grootte van 3,5 miljard dollar. Samen met het Algerijnse olie- en gasbedrijf Sonatrach, eigendom van de staat, zal het Britse olieconcern enkele gasvelden in het zuiden van het land ontginnen.

De beide concerns richten hiervoor een gezamenlijke onderneming op. Dit bedrijf zal het gas ook gaan verkopen in Europa. Daarmee zet BP zijn eerste grote stap op de Europese gasmarkt.

BP neemt 60 procent van de investeringen in het gasproject voor zijn rekening en krijgt daarvoor het recht op 30 procent van de winst. De velden zouden, eenmaal in volle produktie, tien miljard kubieke meter gas per jaar kunnen produceren.

Helemaal rond is het project nog niet. Afgelopen zondag zouden de handtekeningen worden gezet, maar op het laatste ogenblik doken nog enkele juridische obstakels op. Zowel BP als Sonatrach verwacht dat de overeenkomst, die twintig tot dertig jaar zal lopen, over enkele dagen kan worden bezegeld. Er is tevens voorzien in de aanleg van een pijpleiding van 520 kilometer lang. De export zal overigens niet voor 2002 op gang komen.

De olie- en gasvelden in Algerije staan onder zware bewaking. Er bestaat altijd het gevaar van een aanslag door de islamitische fundamentalisten, hoewel die de olie- en gassector redelijk met rust laten. Wel worden pijpleidingen regelmatig gesaboteerd, maar de schade is doorgaans binnen enkele dagen hersteld.

BP zegt goede mogelijkheden te zien dat het project van de grond komt. Aan het optreden van de fundamentalisten tilt het concern niet zo zwaar, omdat die ook inzien dat de energiesector van levensbelang is voor de economie van het land. Algerije haalt 95 procent van zijn exportinkomsten binnen met de uitvoer van olie en gas. (AFP, ANP)