Baby Bells bespreken fusieplan

ROTTERDAM, 18 DEC. Bell Atlantic en Nynex, twee van de zeven regionale telefoonmaatschappijen in de Verenigde Staten, voeren besprekingen over een eventuele fusie. Dat meldt vandaag het gezaghebbende dagblad The Wall Street Journal.

De besprekingen zijn ingegeven door een mogelijke versoepeling van de Amerikaanse telecom-wetgeving, die de regionale operators in staat moet stellen ook actief te worden in interregionale en internationale telecommunicatie. Woordvoerders van Bell Atlantic en Nynex weigerden commentaar.

Als de twee 'Bay Bells' daadwerkelijk fuseren, ontstaat een gigant met een omzet van 27 miljard dollar omzet en 3 miljard dollar winst. In de Verenigde Staten is alleen AT&T, het voormalige moederbedrijf van de Baby Bells, groter.

Opmerkelijk aan het fusieplan is dat Bell Atlantic en Nynex hun bestaan juist te danken hebben aan de scheiding die de Amerikaanse autoriteiten ruim tien jaar geleden aanbrachten tussen regionale en lange-afstandstelefonie om de machtspositie van AT&T op beide terreinen te breken. AT&T diende zich op de lange-afstandsmarkt te concentreren, de regionale telecommunicatie werd gegund aan de zeven verzelfstandigde Baby Bells.

Nu de Amerikaanse autoriteiten van plan zijn die afbakening te laten verdwijnen, willen Bell Atlantic en Nynex het lucratieve lange-afstandsverkeer van en naar de 36 miljoen abonnees in hun regio's, vooral aan de Amerikaanse oostkust, zelf gaan afwikkelen. Volgens The Wall Street Journal verkeert het overleg tussen de twee telefoonmaatschappijen nog in een heel pril stadium. Eerst willen ze vaststellen of een fusie überhaupt zin heeft.