Arbiter als logisch mikpunt

De handbaltopper tussen Vlug & Lenig uit Geleen en landskampioen Aalsmeer kende zaterdag een turbulente slotfase. Met nog één seconde op de klok en een stand van 21-20 in het voordeel van de bezoekers uit Noord-Holland mocht de thuisploeg aanleggen voor een vrije worp. In plaats van een directe poging besloot V&L tot een indirecte oplossing. Routinier Jacobs passte op De Pijper die de bal vervolgens via Aalsmeer-doelman Groeneveld in het doel werkte. Over de geldigheid van de gelijkmaker bestond lange tijd onenigheid in sportcomplex Glanerbrook. Aalsmeer oordeelde dat het onmogelijk is om een indirecte vrije worp binnen één seconde te benutten. Het arbitrale duo, Helleman en Duijndam, keurde de treffer na de nodige ophef goed. Tot woede en ontzetting van spelers en technische staf van Aalsmeer die massaal de beide scheidsrechters belaagden. Arbiter Jan Duijndam verdedigt de omstreden beslissing.

Wat is uw lezing van de gebeurtenissen in die laatste seconde?

Heel simpel. Voor de tijd verstreken was, lag de bal in het doel. Geen probleem.

Aalsmeer beweert dat u het doelpunt in eerste instantie afkeurde. Klopt dat?

Ik floot na dat doelpunt ten teken dat de wedstrijd voorbij was. Men dacht vervolgens dat ik het doelpunt afkeurde. Daarom ontstond al die drukte. Maar dat was dus veel ophef om niets.

Vervolgens zouden her en der klappen zijn uitgedeeld. Of is dat ook niet waar?

Daar was inderdaad geen sprake van. Die menigte kwam op me af. Ik voelde mij niet bedreigd. Het was het gebruikelijke duw- en trekwerk, meer niet. Ach, u begrijpt: de emoties willen zo nu en dan wel eens hoog oplopen. Dat is inherent aan de topsport, nietwaar? Aalsmeer wilde winnen en V&L wilde niet verliezen. Dan is de scheidsrechter het logische mikpunt in alle drukte. Ik kijk niet van op van die commotie. U toch ook niet? Of wel soms?

Het verhaal gaat dat meneer Helleman en u sowieso weinig tegenspraak dulden. Is die kritiek nieuw?

Wat is tegenspraak? Wat is dat nou? Ik weet van niks. Die geluiden hebben natuurlijk te maken met de teleurstelling van sommigen. Na afloop heb ik zaterdagavond met iedereen in alle rust alles kunnen evalueren. Geen enkel probleem. Kortom, het is al met al een storm in een glas water.