Opinie

    • Youp van ’t Hek

Wisselende contracten

Nieuwe Koeien is een leuk programma. Henk Spaan en Harry Vermeegen struinen rond in voetballand, dollen als geen ander met trainers, voorzitters, spelers, bekende Nederlanders, scheidsrechters en spelersvrouwen. Ze doen dit luchtig, lacherig en vooral relativerend. Het programma houdt al jaren de juiste jonge-hondenmentaliteit en ik raak telkens weer voorzichtig ontroerd als ik Harry met een tachtigjarige dame in een sky-box bij Ajax zie zitten of gewapend met een knuffelkoe de familie Jonk zie feliciteren met de geboorte van hun kakelverse kind. En als hij twee Haarlemse pupillen-elftallen laat coachen door Van Gaal en Van Hanegem kan hij bij mij helemaal niet meer stuk. Niets dan hulde, lof en respect.

Er is echter een misverstand: Harry & Henk moeten heel ver bij het Nederlands elftal vandaan blijven. Harry moet niet de quasi lollige commentator uithangen en Henk moet niet de zogenaamde geïnteresseerde interviewer gaan spelen. Niet doen, ophouden, wegwezen, oprotten en muil dicht. Satire maken en niets anders dan dat.

De KNVB houdt nogal van wisselende contracten. Dan wordt een wedstrijd weer door Veronica uitgezonden, dan weer door het oude vertrouwde Studio Sport en net op het moment dat je denkt dat je weet hoe het nu zit neemt een of ander obscuur sportnetje de uitzending over. Eerlijk gezegd wil ik ook niet weten hoe het precies werkt. Dit alles speelt zich af in de goedkope aftershave- en sigarenlucht van bestuurskamers en ik wil me ver van dit proletensfeertje houden. Toch bemoei ik me er één columpje tegenaan. Waarom? Omdat ik weet dat de KNVB binnenkort allerlei knopen gaat doorhakken en er op zeer korte termijn wordt bepaald wie het voetbal krijgt. De publieken of de commerciëlen. Beider toekomst schijnt afhankelijk te zijn van de toezegging van de KNVB . Staatsen heeft het lot van Veronica, RTL en de NOS in handen. Het gerucht gaat dat Aad Nuis een blanco cheque aan Kees Jansma heeft gegeven en dat Kees tot ver voorbij Jupiter over de commerciëlen heen mag bieden. Het is de enige manier om het publieke bestel te handhaven. Dus eigenlijk heeft Jos Staatsen ook de toekomst van Van Kooten en De Bie, Jiskefet, Ederveen, NOVA en al die andere programma's waar ik zo graag naar kijk in handen.

Veronica en RTL schijnen bereid te zijn om het dwergstaatje Luxemburg als weekendlandgoed aan Jos Staatsen te schenken als hij voor hen kiest. Dus Jos beslist ook over de toekomst van Hennie Huisman, Ron Brandsteder, Robert ten Brink, Caroline Tensen en andere Aalsmeerse sterren.

Ik wil Jos dringend, doch beleefd verzoeken niet voor Aalsmeer te kiezen. Waarom niet? Omdat het echte voetbal (Ajax, Nederlands elftal) bij Smeets, Jansma, Egbers en Reitsma hoort. Ik zag het afgelopen woensdag weer. Fantastisch verzorgde voorbeschouwingen uit Liverpool en een prima verslag van de wedstrijd tegen de Ieren.

Het nuchtere, afstandelijke commentaar van Reitsma is toch honderdduizend keer beter dan de ouwe-jongens-krentebroodtoon van Harry. Henk Spaan weet toch zelf ook wel dat Jansma de bondscoach of de dienstdoende Kraay duizend keer beter interviewt dan hijzelf en Jur Raatjes kwets ik toch niet als ik zeg dat hij met zijn sfeerreportages iets minder krachtig over komt dan Mart.

Waarom moet Jos voor de NOS kiezen? Omdat het beter is voor het voetbal. Het voetbal moet serieus en journalistiek benaderd worden. Wij, de kijkers, zijn niet gek en dement. Dus moet de KNVB het voetbal ook niet als produkt gaan benaderen en laten regisseren door een of andere John de Mol die alle gore overtredingen, kaarten en supportersrellen eruit haalt. We zijn niet gek.

Voetbal wil ik zien met alles wat daarbij hoort en de NOS is de enige die dat goed in beeld brengt en van deskundig commentaar voorziet. Ik ben zo bang dat mijn geliefde voetbal binnenkort verpatst wordt aan Veronica en binnen een jaar is voorzien van een Jan Rietman-toontje en erger kan het niet. Oh Jos, denk bij de onderhandelingen aan ons allemaal en stel gewoon één voorwaarde: dat Kees en Mart nooit lollig mogen doen. Laat dat maar aan Die Twee over.

    • Youp van ’t Hek