Wereldnieuws

GELD. Julian Lennon, zoon uit het eerste huwelijk van de in 1980 vermoorde Beatle John Lennon, wil het conflict met Lennons tweede vrouw, Yoko Ono, op een vriendelijke manier bijleggen. Het conflict gaat over de erfenis: van de 220 miljoen pond die John Lennon achterliet, heeft Julian Lennon er 70.000 gekregen. Julian Lennon wil nu meer geld. Zijn moeder, Cynthia, scheidde in 1969 van Lennon. Julian heeft zijn vader maar een keer of drie gezien, zo gaf hij toe in het tijdschrift Hello.

Deze week werd overigens bekend dat in het begin van de jaren zeventig de toenmalige Amerikaanse president Richard Nixon zich persoonlijk heeft bemoeid met de pogingen van regeringswege om de Beatle de Verenigde Staten uit te krijgen. Dit bleek uit de FBI-dossiers die voor de Californische historicus Jonathan Wiener werden geopend na een gerechtelijke strijd van 12 jaar. Wiener wilde opening van de Lennon-dossiers om vast te stellen of de Amerikaanse regering onwettige middelen had gebruikt om Lennon begin jaren zeventig te volgen. De ex-Beatle was toen actief tegen de oorlog in Vietnam en stond bekend om zijn drugsgebruik.

NOG MEER GELD. Phil Collins was de best verdienende Britse popster van 1995. De 44-jarige drummende zanger had vorig jaar een inkomen van 24,2 miljoen pond. In de geldelijke hitlijst werd Collins op ruime afstand gevolgd door de 48-jarige pianospelende zanger Elton John, die 12,65 miljoen pond verdiende. Nog minder verdienden achtereenvolgens Eric Clapton, Sting en Annie Lennox, die allen op bedragen onder de tien miljoen pond bleven steken. David Bowie, The Rolling Stones en Rod Stewart ontbraken op de door de muziekindustrie-analist Cliff Dane opgestelde hitlijst, omdat hun ondernemingen om fiscale redenen buiten Groot-Brittannië zijn gevestigd. LIJNEN. Een van de redenen dat het inkomen van Elton John achterbleef bij dat van Phil Collins is een ongunstige gerechtelijke uitspraak. De drie Engelse rechters van het Court of Appeal hebben bepaald dat de schadevergoeding die John had geëist van het dagblad Sunday Mirror 'duidelijk overdreven' was. De pianospelende zanger wilde een schadevergoeding van 350.000 pond, maar de rechters hebben deze verlaagd tot een schamele 75.000 pond. De krant had een artikel geplaatst over het strenge dieet van de popster. Zijn lijnen zou ertoe hebben geleid dat Elton John op een feest in Hollywood eerst krab- en garnalengerechten at en deze vervolgens in een servet deponeerde. 'Secret of Slim Elton's Spitting Image', luidde de kop boven het artikel. Later gaf The Sunday Mirror toe dat het bericht onwaar was. Toch vonden de rechters dat het artikel niet de persoonlijke integriteit of Johns reputatie als artiest had aangetast. Blijkbaar heeft Elton John een barre reputatie in Engeland.

NYMFOMANE. Ook Madonna (37) maakt zich zorgen over haar reputatie. Iedereen denkt dat ze geobsedeerd is door seks, verklaarde ze in een interview op de Amerikaanse zender ABC. Ten onrechte: zij is geen mannenverslindende nymfomane die mensen wil schokken. Gelukkig is haar reputatie nu aan het veranderen, vertelde ze: “Ik geloof dat mensen me nu meer gaan zien als een menselijk wezen. God, denken ze, misschien heeft ze wel wat hersens in haar hoofd en misschien heeft ze ook andere ideeën en heel misschien zit daar wat in.”

Ook vertelde ze dat ze nog steeds kinderen wil. Het was voor haar niet moeilijk om mannen te ontmoeten, maar het was wel moeilijk “om iemand tegen te komen die geen klootzak is”. Na de voltooiing van de opnamen voor de film Evita zal ze een advertentie in de krant zetten om een vader of spermadonor voor haar kind te vinden.

In een ander interview, met het tijdschrift Spin, verklaarde Madonna dat ze er zeker van was dat O.J. Simpson zijn ex-vrouw en haar vriend had vermoord. “Het is ons nationale lot dat hij is vrijgesproken”, zei ze. Verder beweerde Madonna dat “wij de zwarten te lang hebben mishandeld” en “dat zij als vrouw het meeste respect kreeg van haar zwarte vrienden”.

VEILINGEN. Meer dan duizend objecten uit de nalatenschap van Jackie Kennedy Onassis zullen door Sotheby's in New York worden geveild. Het gaat voornamelijk om juwelen, kunstvoorwerpen, boeken en meubilair uit de New-Yorkse flat van Jackie Onassis die in 1994 aan kanker overleed. Maar ook het tafeltje waarop de Amerikaanse president John F. Kennedy in 1963 het verdrag tegen kernproeven ondertekende, zal worden geveild. Het moet 20 tot 30.000 dollar opbrengen. Veel meer bracht de Lancia Astura Lungo van de voormalige Italiaanse dictator Mussolini op bij een veiling donderdag in Londen. Een anonieme bieder betaalde er 370.000 dollar voor. De zwarte limousine werd speciaal gebouwd voor het bezoek dat Adolf Hitler in mei 1938 aan Italië bracht. Mussolini nam Hitler mee op tochtjes in de met swastika's en fasces versierde auto. Na de val van Mussolini heeft de limousine tot 1980 in een schuur in Italië gestaan.