Uitverkoop defensie (1)

Defensie houdt uitverkoop, waaronder enkele F-29 vliegtuigen, meldt NRC Handelsblad van 7 december.

In dezelfde krant staat op een andere pagina dat de Defensie-top z'n felbegeerde zakenvliegtuig krijgt. Goh, denk je dan, er zal wel een niet voor de hand liggende reden zijn waarom die oude vliegtuigen niet de taak van dat nieuwe vliegtuig kunnen vervullen. Aan het eind van het laatste artikel blijkt de, inderdaad niet triviale, reden: staatssecretaris Gmelich Meyling wil voor het eind van het jaar z'n budget opmaken. Dit is het effect van een oude regel: aan het eind van het jaar moeten de diverse ministeries alle eventueel niet gebruikte fondsen inleveren bij het ministerie van financien; bovendien krijgen ze die fondsen het jaar daarop ook niet meer. Deze regel heeft een zeer ongewenst neveneffect: aan het eind van ieder jaar weten diverse ministeries van gekkigheid niet meer hoe ze het geld op moeten krijgen. Nieuw is wel dat de staatssecretaris er openlijk voor uitkomt.

    • Luuk van Dijk