Stakingsfront in Frankrijk zakt in

PARIJS, 16 DEC. Het einde aan de stakingen bij Frankrijks openbare nutsbedrijven is in zicht. Treinen en metro's begonnen weer te rijden nadat steeds meer stakende spoorwegemployés in de loop van gisteren stemden voor hervatting van het werk. Vandaag organiseren de vakcentrales desondanks manifestaties in alle grote steden van het land.

Het zal naar schatting nog tot midden volgende week duren voor de Franse spoorwegen (SNCF) weer een min of meer regelmatige dienstregeling kunnen uitvoeren. En ook dat is niet zeker omdat groepen hardnekkige stakers gisteren en eergisteren bereid bleken op de rails te gaan liggen om werkwillige collega's te beletten weg te rijden.

De president-directeur van de SNCF, Jean Bergougnoux, maakte gistermiddag bekend dat hij zijn ontslag had aangeboden aan de minister van transport. Zijn positie was onhoudbaar geworden nadat premier Juppé hem vorige zondag in een televisie-optreden impliciet had verweten dat het conflict het gevolg was van het ontbreken van een sociale dialoog binnen het spoorwegbedrijf. De regering heeft de stakers inmiddels beloofd dat een nieuw vijfjarenplan voor de SNCF zal worden opgesteld in volledig overleg met de bonden.

Formeel zeggen de vakcentrales CGT en Force Ouvrière dat zij de leden slechts hebben aangeraden hun acties van karakter te laten veranderen. Hervatting van het werk hoort daarbij, maar men zal uiterst oplettend zijn en niet tolereren dat een aantal resterende stakingsdoelen niet worden gehaald. Zij eisen nog steeds intrekking van het plan-Juppé ter hervorming van de sociale zekerheid. De CGT steunt degenen die met het oog daarop blijven doorstaken.

    • Marc Chavannes