Shell bouwt in Nigeria toch aardgasfabriek

ROTTERDAM, 16 DEC. Shell heeft het omstreden contract getekend voor de bouw van een fabriek voor vloeibaar aardgas (LNG) in Nigeria. De multinational wilde niet afzien van de bouw van het miljarden kostende project.

Het LNG-project is omstreden bij verschillende milieu- en vakbondsorganisaties. Shell zou met zijn oliewinning de militaire dictatuur in stand houden. De Nigeriaanse regering liet onlangs enkele activisten ophangen, onder wie de schrijver Saro-Wiwa.

B. Anderson, de directeur van de Nigeriaanse Shell-organisatie, vindt dat de bouw moet doorgaan. Het concern voelt zich verplicht mee te werken aan de ontwikkeling van Nigeria. De bouw schept ongeveer zesduizend banen. Volgens Anderson wordt een groot milieuprobleem opgelost. Het gas wordt niet langer verbrand, maar verwerkt in een fabriek.

De Nigeriaanse vakbonden kijken genuanceerd tegen het 'probleem' Shell aan. Dat blijkt uit uitlatingen van de vakbondsbestuurder M. Dabibi in het gisteren verschenen FNV Magazine. Hij is algemeen-secretaris van de vakorganisatie Petroleum and Natural Gas Association of Nigeria. Shell hoeft van hem Nigeria niet per se te verlaten. Het moet wel zijn invloed gebruiken om een eind te maken aan de onderdrukking van werknemers en leden van bepaalde stammen in gebieden waar naar olie wordt geboord.