Portugese amandelcake

Een van de leukste belevenissen in het buitenland is eten en koken. De Portugese Zilia Alexandria, die met een Nederlander getrouwd is, leerde mij dit voorjaar deze Torte da Amendõa. De hoeveelheid ingrediënten is afhankelijk van uw vorm: gebruik gelijke gewichtsdelen eieren en suiker en de helft hiervan aan bloem. Voor een vorm met een inhoud van 2 liter:

minstens 250 gram gepelde amandelen

(2 eetlepels olie)

deciliter sterke koffie

200 gram ei (ongeveer 4 eieren no. 3)

200 gram suiker

1 theelepel citroenrasp

100 gram bloem

1 theelepel bakpoeder

3 eetlepels amandellikeur

Bak de amandelen in de oven of in wat olie in de koekepan lichtbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken en afkoelen en maal ze dan fijn. Laat versgezette koffie afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Splits de eieren in dooiers en eiwitten. Klop de eiwitten in een vetvrije kom heel stijf. Klop de dooiers met de suiker ten minste 10 minuten tot het mengsel wit en luchtig is. Voeg citroenrasp en bakpoeder toe, spatel de eiwitten erdoor en blijf kloppen. Zeef de bloem in gedeelten boven het beslag en klop het erdoor, doe hetzelfde met de gemalen noten. Voeg tot slot koffie en amandellikeur toe. Door al het kloppen komen spontaan luchtbellen naar boven als u stopt met kloppen. Schep het beslag in een goed ingevette en met bloem bestoven cakevorm. Schakel de ovenstand naar 160 graden Celsius en bak de cake op een rooster in ongeveer 45 minuten lichtbruin en gaar. Een satéstokje moet droog uit de cake komen als u erin prikt. Laat het gebak 5 minuten afkoelen in de vorm en vervolgens op een rooster. Deze geurige cake kan in plakken gesneden geserveerd worden of met dik geslagen slagroom of een amandellikeurtje.

    • Annelène van Eijndhoven