'Moderne slavernij is afgeschaft'

Het transfersysteem in het voetbal is in strijd met het Europees recht, oordeelde het Europees Hof van Justitie gisteren. Datzelfde geldt voor de door de KNVB gehanteerde buitenlander-regel. Reacties van belanghebbenden:

Mr. J.L. Janssen van Raay, lid Europees parlement, woordvoerder Commissie Juridische Zaken

“Ik ben buitengewoon verheugd over de uitspraak van het Hof van Justitie die ik als een bekroning zie van mijn jarenlange inzet voor sporters in het algemeen en beroepsvoetballers in het bijzonder. Bosman heeft de moed gehad het op te nemen tegen de oppermachtige voetbalbonden. David heeft Goliath verslagen. De moderne slavernij is afgeschaft.

“Bovendien heeft het Hof de beperking van het aantal voetballers uit andere landen van de Europese Unie als onwettig bestempeld. De betekenis van de uitspraak reikt veel verder dan de voetbalsport alleen. Het Hof geeft een duidelijk signaal aan alle jonge Europeanen om hun vleugels uit te slaan en vrij en onverveerd Europa in te trekken met de mogelijkheid ongeacht hun nationaliteit overal aan de slag te gaan.”

Gerard Bouwer, bestuurslid betaald voetbal van de KNVB

“Het is niet uitgesloten dat clubs in Nederland in financiële problemen komen. Er was een geldstroom van daadkrachtige naar minder daadkrachtige clubs. Die valt weg. Daardoor zullen de kleinere clubs in de toekomst minder te besteden hebben. Dat zal waarschijnlijk ten koste gaan van de jeugdopleidingen. Tegelijkertijd zullen voetballers waarschijnlijk met hogere salaris-eisen komen. Dat is ook gebeurd in Portugal en Frankrijk, toen het transfersyteem daar een paar jaar geleden werd afgeschaft.”

Leen Looyen, technisch directeur van NEC

“Geld dat je investeert in de jeugdopleiding, bij ons toch ettelijke tonnen per jaar, zal minder renderen. Je hebt geen grip meer op de voetballers. Ik denk trouwens niet dat dat voor NEC zal gelden. Ook in de toekomst willen wij regionale spelers proberen te binden en op te leiden. Deze uitspraak is wel heel gunstig voor spelers, want de salarissen zullen worden opgeschroefd. Maar goed, de macht van de sterkste zal altijd blijven bestaan. Ajax zal ook straks de hoogste salarissen betalen.”

Arie van Os, penningmeester van Ajax

“Als wij Davids aan Feyenoord verkopen kunnen wij bij wijze van spreken vijf miljoen vragen, maar een buitenlandse club hoeft niks te betalen. De concurrentieverhouding is volledig zoek. Het grote gevaar dat nu ontstaat, is dat clubs op de opleidingen gaan bezuinigen. Dat betekent voor het totale voetbal een aderlating. Het niveau zal daardoor verlagen, de kwaliteit van het Nederlands elftal daalt. Het is alles bij elkaar een hele slechte zaak.”

Karel Jansen, oprichter van de spelersvakbond VVCS

“De politiek lobby van de UEFA heeft niet geholpen. De spelersorganisaties zullen blij zijn met deze uitspraak, de clubs niet. De voetbalwereld heeft lange tijd de kop in het zand gestoken. Volgens mij zijn de gevolgen nog niet te overzien. Voor paniekreacties is geen reden. In Frankrijk en Portugal heeft het afschaffen van het transfersysteem ook niet tot chaos geleid. Vooral voor modale spelers is dit een belangrijke ontwikkeling. Eerste-divisieclubs kunnen nu geen hoge vergoedingen meer vragen die positieverbeteringen in de weg staan. Topspelers hadden al een betere onderhandelingspositie.”

Jeu Sprengers, voorzitter van de KNVB

“Och, de wereld zal niet vergaan, maar ik kan toch wel vaststellen dat een deel van de financiering van clubs is ontvallen. Naast de opleiding van elftallen kon een club op het eind van het jaar ook tegenvallende exploitietekorten dichten door spelers te verkopen. Maar het betaald voetbal is als een kat met zeven levens. Deze dramatiek hoort erbij. Met creativiteit zal het voetbal denk ik hier ook wel weer uitkomen.”