Modalfa afgemeten winnaar

Verleden week vond dan de grote finale plaats in de strijd om de titel in de Meesterklasse viertallencompetitie. Op papier waren beide teams aan elkaar gewaagd. Aan de ene kant Modalfa met de oud-wereldkampioenen Leufkens-Westra en De Boer-Muller, aangevuld met de routiniers Borm-Maas. Aan de andere kant titelverdediger Hok met Van der Neut-Paulissen en de dit jaar voor Van den Brom-Mulder in de plaats gekomen Jansma-Van Cleeff. Hok had de competitie voorafgaande aan de eindstrijd met voorsprong gewonnen. Modalfa, dat tussendoor nog even de Bermuda Bowl in China moest verdedigen, kwam dit seizoen pas laat in vorm.

Hok begon aan de finale (over 88 spellen) met -10. Weliswaar kreeg Hok een positieve carry-over van 30 imps (wedstrijdpunten) mee, maar was gehandicapt vanwege het spelen van Jan Jansma. Dat klinkt een beetje gek, want in goede doen is Jansma een formidabele bridger. Nu echter was de ster uit Nijmegen door een zware griepaanval getroffen. Op de been gehouden door agressieve medicamenten, liet hij zich zelfs door 40 koorts (scheelt zo'n 40 imps) niet weerhouden mee te spelen.

Modalfa won afgemeten. De basis daarvoor werd vooral gelegd in de eerste serie van 16 spellen waarin het een verbijsterende voorsprong nam van 69-0. Neem nou dit spel bijvoorbeeld: Oost gever Noord NZ kw. Schoppen B843 Harten 53 Ruiten 32 Klaver V6432 West Oost Schoppen V62 Schoppen A975 Harten 10984 Harten B76 Ruiten H6 Ruiten 874 Klaver 10987 Klaver HB5 Zuid Schoppen H10 Harten AHV2 Ruiten AVB1095 Klaver A Open kamer

West Noord Oost Zuid

De Boer Van der Neut Muller Paulissen

pas 2Ruiten1)

pas 2Harten2) pas 3Klaver3)

pas 3Ruiten pas 3Harten

pas 3SA pas pas

pas pas 1) multi: allerlei sterke en zwakke varianten; 2) relay; 3) mancheforcing in ruiten plus tweede kleur

Gesloten kamer

West Noord Oost Zuid

Van Cleeff Westra Jansma Leufkens

pas 1Ruiten

pas pas dbl rdbl

1Harten pas pas 3SA

pas pas pas

Het spel werd eerst in de gesloten kamer gespeeld. Pas in tweede instantie kwam Leufkens in 3SA terecht. Van Cleeff startte harten, Leufkens ontwikkelde de ruiten en maakte probleemloos zijn contract. Het spel ging nu naar de open kamer. Ook Van der Neut-Paulissen bereikten 3SA te spelen door noord. Oost, Muller, koos voor de opmerkelijke start van Klaver5, een uitkomst met vergaande gevolgen. De leider nam, sloeg RuitenA en bracht via RuitenV west aan slag met RuitenH. Deze ging door met klaveren: klein in noord en de boer van oost, terwijl zuid Harten2 weggooide. Oost incasseerde nu ook KlaverH, waarop iets bijzonders gebeurde: de dummy (zuid) zat in dwang. Deze moest of de schoppenkleur afbreken of een slag weggooien. De leider koos voor het laatste en gooide HartenV weg. De nagespeelde harten bezegelde het lot van de leider. Deze moest nu altijd nog twee schoppen afstaan: één down, dankzij de briljante start van Bauke Muller.

Waar een doodzieke Jansma nog toe in staat is, zien we hier:

West gever Noord NZ kw. Schoppen AB954 Harten - Ruiten HB943 Klaver AHV West Oost Schoppen - Schoppen 10732 Harten AH98764 Harten VB53 Ruiten V752 Ruiten 108 Klaver 54 Klaver 962 Zuid Schoppen HV86 Harten 102 Ruiten A6 Klaver B10873 Open kamer

West Noord Oost Zuid

Paulissen De Boer vd Neut Muller

4Harten dbl1) pas 4Schoppen

pas 4SA2) 6Harten 6Schoppen

pas pas pas

1) informatief; 2) azen vragen

Gesloten kamer

West Noord Oost Zuid

Borm Jansma Maas Van Cleeff

4Harten 4Schoppen 5Harten 5Schoppen

pas 6Ruiten 6Harten 7Schoppen

pas pas pas NZ kunnen 7Schoppen winnen: je troeft twee harten in noord en deblokkeert de klaveren, zodat de dummy hoog wordt. In de open kamer deden Muller-De Boer het niet slecht door in zes te parkeren. Gesloten deed Jansma met 6Ruiten een meesterbod. Zijn boodschap was: “Partner we gaan minstens 6Schoppen bieden. Ik heb slagenpotentieel in ruiten. Als jij in die kleur aansluiting hebt, bied dan maar zeven, want de rest is dicht. Mocht er een probleem in de troefkleur zijn, dan is 6 of 7Ruiten ook een optie.” Zo kreeg Van Cleeff het winnende bod van 7Schoppen op een presenteerblaadje aangeboden.

    • Jan van Cleeff