Koninklijke profiteert van lagere rente

AMSTERDAM, 16 DEC. De langverwachte renteverlaging in Duitsland en direct daarna ook in Nederland leverde de Amsterdamse aandelenmarkt deze week niet de climax op, waarop veel beleggers hadden gehoopt. De graadmeter van de beurs, de AEX-index, veerde donderdag na het bekendworden van de rentemaatregelen slechts kortstondig op.

Domper op de pret zette vooral Philips, dat zwaar in de index meeweegt. De koers van Philips kwam onder druk nadat sectorgenoot Nokia, dat onder meer consumentenelektronica fabriceert, de winstverwachting naar beneden bijstelde. Nokia gaf aan dat de resultaten achterblijven bij de consumentenelektronica maar ook in de sector mobiele telefonie. Het Finse concern is 's werelds grootste fabrikant van dergelijke apparatuur. Philips daalde donderdag met 1,70 gulden, gisteren kwam daar nog eens 1,30 bij tot een slotkoers van 58 gulden. Ten opzichte van vorige week een verlies van 3,90 gulden.

Nokia maakte gisteren bekend dat het haar dochterbedrijf Nokia Cables aan de Nederlandse kabelfabrikant NKF verkoopt en tevens haar belang in NKF van 55 procent reduceert tot een minderheid. Nokia stoot zijn kabelbelangen met terugwerkende kracht af per 1 januari 1995. Het in Delft gevestigde NKF Holding maakte bekend dat de transactie een belangrijke bijdrage aan haar netto winst over dit jaar zal leveren. De koers van NKF klom gisteren in reactie op het nieuws met 3,50 gulden tot 230 gulden. Dat is 2,50 gulden meer dan vorige week.

Een aandeel dat al enkele weken opzienbarend stijgt is Koninklijke Olie. Dit grootste fonds aan de Amsterdamse beurs, dat in maart nog op een dieptepunt van 177,50 gulden stond, bereikte donderdag de hoogste jaarkoers op 222,80 gulden.

De opgaande lijn werd al enkele weken geleden ingezet nadat enkele grote Amerikaanse effectenhuizen Royal Dutch op hun kooplijst hadden gezet. De belangrijkste reden voor de stijging van het aandeel is echter het renteplaatje, zegt analist J. Visser van Iris, het gezamelijke research-instituut van Robeco en Rabobank. Door de stabiele dividendstroom die Koninklijke Olie jaar na jaar genereert, is het fonds naar mening van de analist wat koersontwikkeling betreft vergelijkbaar met een obligatie.

Nu wereldwijd de inflatie door een vertraging van de economische groei afneemt, dalen de renteniveaus. De aantrekkelijkheid van het door Koninklijke Olie uitgekeerde dividend neemt daarmee relatief toe. Dat weerspiegelt zich vervolgens in de koers van het aandeel. Naar verwachting van analist Visser keert Shell over dit jaar in totaal 9,10 gulden dividend uit. Op een slotkoers gistermiddag van 219,60 gulden, levert dat een dividendrendement op van 4,1 procent.

Een andere factor die de koers volgens de analist opstuwt is de “robuustere dollar”. Die heeft een positief effect aangezien circa de helft van de aandelen Koninklijke Olie in New York wordt verhandeld. Omgerekend in guldens is het aandeel voor Amerikanen goedkoper als de dollar stijgt. Verder heeft de vastere dollar ook een positieve invloed op de olie-inkomsten. Koninklijke Olie steeg deze week op de beurs 5,60 gulden.

Op de optiebeurs liepen gistermiddag de december-series opties af. Voor veel vuurwerk zorgde dat niet meer. Volgens een optie-handelaar leefde tot donderdag in de markt het idee dat het aflopen, ofwel expireren van de index-opties rond de 480 punten zou plaatshebben. Nadat echter Philips donderdag “door het ijs zakte” en vervolgens gisteren ook de koers van Koninklijke Olie door winstnemingen onder druk kwam, zakte de AEX-index naar 477,09 punten bij het slot. Dat geeft over de hele week voor de index een verlies van 1,29 punt. De expiratiekoers om 16.00 uur was overigens 476,62.

Rond het aandeel Fokker wordt het allengs spannender. Gistermiddag sprak de Fokker-directie met de Amsterdamse effectenbeurs. Na dit gesprek maakte Fokker bekend dat moeder Dasa garant blijft staan zolang de onderhandelingen over steun met de Nederlandse overheid niet door één van beide partijen worden afgebroken. Voor de beurs is dit reden de officiële notering van Fokker “vooralsnog te handhaven” en het fonds niet naar het zogeheten strafbankje te verwijzen, een maatregel die in de regel wordt genomen bij een negatief eigen vermogen.

De koers van Fokker verloor gisteren 1,10 gulden en sloot op 7,20 gulden. Per saldo een verlies deze week van 2,30 gulden.

    • Hendrik Jan van Oostrum