Jeltsin vindt de verkiezingen belangrijk, zijn premier niet

MOSKOU, 16 DEC. President Jeltsin heeft zich gisteravond voor het eerst in de campagne voor de parlementsverkiezingen gemengd door de kiezers in een televisietoespraak op te roepen vooral niet voor “krachten uit het verleden” te stemmen. Zijn oproep komt temidden van opiniepeilingen die duiden op forse winst morgen voor de Communistische Partij, die onder meer pleit voor de heroprichting van de Sovjet-Unie en het terugdraaien van economische hervormingen.

“Het meest gevaarlijke is dat de vertegenwoordigers van sommige partijen het land willen laten terugkeren naar het verleden”, zei de Russische president in een twaalf minuten durende toespraak. “Zeventig jaar lang hebben we het pad gevolgd dat zij nu opnieuw willen inslaan. Maar de commando-economie heeft nooit goed gewerkt. Zij kan niet opnieuw tot leven worden gebracht op bevel van een generaal.”

Jeltsins toespraak stond in contrast met de opstelling van premier Tsjernomyrdin, die herhaaldelijk heeft gezegd dat het regeringsbeleid ongewijzigd blijft, ongeacht wie er morgen de meeste stemmen krijgt. De premier heeft tijdens de campagne ook geweigerd met andere kandidaten in debat te gaan. En de tweede man van zijn partij, de filmregisseur Nikita Michalkov, zei over het democratisch proces: “U kunt maar het beste stemmen op de mensen die al in de regering zitten, want die zijn al rijk en hoeven tenminste niet weer te beginnen met stelen.”

Jeltsins toespraak was een duidelijke verwijzing naar de communisten en naar de nationalistische beweging van Aleksandr Lebed, een generaal die vooral pleit voor hardhandig herstel van recht en orde. De president verdedigde ook de democratie in het algemeen. Verscheidene kandidaten hebben tijdens de campagne niet alleen elkaar, maar ook de democratie zelf aangevallen. “Laat het land niet terugkeren naar de tijd dat mensen werd verteld hoe zij zich moesten kleden, hoe zij hun haar moesten dragen en welke liedjes zij moesten zingen”, zei Jeltsin tegen jongeren die zich soms laatdunkend over de verkiezingen uitlaten.