Fransen blokkeren NAVO-agentschap in Den Haag

DEN HAAG, 16 DEC. Frankrijk blokkeert de vestiging van een nieuw NAVO-agentschap voor communicatie en informatie in Den Haag. Dit heeft het Nederlandse ministerie voor buitenlandse zaken gisteren bevestigd.

Een meerderheid van de NAVO-landen, aangevoerd door de VS, wil het NAVO C3-agentschap (communicatie, commando en controle) liever in Den Haag stationeren. Dat zou werk opleveren voor 385 mensen. Oorspronkelijk ging het om 450 mensen, maar Duitsland heeft erop aangedrongen 65 mensen in Brussel te stationeren, dichtbij het politieke besluitvormingscentrum.

Frankrijk wil 200 medewerkers in Brussel plaatsen en 250 in Nederland. Het land maakte begin deze maand bekend weer een volwaardige militaire rol in de NAVO te willen spelen. In 1966 stapten de Fransen onder president De Gaulle uit de militaire structuur van de NAVO. Parijs blijkt zijn hernieuwde deelname onder meer afhankelijk te stellen van de plaats waar het NAVO C3-agentschap zal komen.

Bij de oprichting van het nieuwe technische centrum gaat het om samenvoeging van het al in Den Haag gevestigde Shape Technical Center (STC) en het in Brussel gevestigde NACISA (NATO Communications and Information Systems Agency). STC (340 personeelsleden) houdt zich bezig met onderzoek voor de NAVO, terwijl NACISA (270 mensen) vooral management-taken heeft en belast is met aanschaf van materieel. Samenvoeging van de instituten levert de NAVO een forse bezuiniging op aan personeelskosten, doordat 160 mensen minder nodig zijn. Vestiging in Den Haag heeft als voordeel dat de behuizing gratis is.

Als 'steun in de rug' voor de Nederlandse regering heeft D66'er Hoekema Kamervragen gesteld. Hij is “bezorgd” dat werkgelegenheid verloren gaat als “eerdere afspraken op losse schroeven komen te staan”.

Een woordvoerder van Buitenlandse zaken zei dat in de wandelgangen van het NAVO hoofdkwartier in Brussel een lobby aan de gang is om de Fransen van hun voornemen af te houden. Deze lobby zal intensiever worden als duidelijk wordt wat de precieze argumenten zijn van Frankrijk zijn om stationering van het C3-agentschap in Den Haag te blokkeren. De Fransen zouden zich volgens bronnen in Brussel in een aantrekkelijke onderhandelingspositie willen manoeuvreren als de voorwaarden van hun toetreding tot de militaire structuur worden vastgesteld. Die voorwaarden kunnen voor hen gunstig uitvallen als Frankrijk de bezwaren tegen de vestiging van het C3-agentschap later als 'wisselgeld' laat vallen.

Wat Hoekema betreft moet eerst in NAVO-verband in Brussel voorzichtig worden afgetast wat de Franse bezwaren zijn voordat de diplomatieke lobby in de richting van Parijs op gang komt. “We moeten geen slapende honden wakker maken”, zei het Kamerlid.