Eva Peron

In zijn bespreking van de dit jaar uitgekomen franstalige biografie van Eva Perón van de Argentijnse journaliste en romanschrijfster Alicia Dujovne Ortiz (boekenbijlage van 2 december) merkt Pierre Auwerick op dat de verdienste van dit boek onder andere is dat het zorgvuldig gedocumenteerd en helder geschreven is.

Dat mag zo zijn, maar op zich voegt deze levensbeschrijving van Evita weinig toe aan de in 1983 verschenen omvangrijke Engelstalige biografie van John Page over Juan Domingo Perón. De hierin aan Eva Perón gewijde hoofdstukken geven, in combinatie met het in 1978 gepubliceerde boek over Evita van John Barnes, een zeer goede indruk van deze fascinerende én dubieuze vrouw, geplaatst in de context van de Argentijnse politiek en samenleving. Overigens is het niet zó opmerkelijk dat iemand met een linkse achtergrond een zekere bewondering voor Evita koestert, zoals Auwerick meent. Zo was Evita in de jaren zeventig een lichtend voorbeeld voor de links-peronistische guerrillabeweging Montoneros. De Montoneros zorgden in 1974 zelfs voor de terugkeer van Evita's gebalsemde lichaam uit Spanje naar Argentinië: dit in ruil voor de teruggave van het lichaam van de door hen ontvoerde en omgebrachte anti-peronistische general Aramburu, die van 1955 tot 1958 president van Argentinië was.

    • Peter Zoetmulder
    • Tijdschrift van Clat-Nederland
    • Eind 'Latijns-Amerika'