Europese munt

Is het echt zo dat men er in Nederland niet warm of koud van wordt als straks de gulden verdwijnt? (NRC Handelsblad, 9 december).

Is de Nederlander echt van mening dat er iets beters voor in de plaats komt?

NRC Handelsblad noemt ons 'laconiek', de Nederlanders reageren onverschillig op het verdwijnen van de 300 jaar oude gulden. Wat zit daar achter? Heeft de Nederlander inderdaad zo'n geringe eigendunk, dat hij zonder slag of stoot met zijn munt het veld wil ruimen? Denkt hij in zijn nuchterheid misschien dat het zo'n vaart niet zal lopen? Of is hij het na veel wikken en wegen helemaal eens met wat de 'de hoge heren' - ditmaal in Brussel - voor hem beslissen?

Trouwens, hoe komt de koningin erbij te zeggen dat zij haar portret niet meer op de Nederlandse munten hoeft te hebben? Heeft zij geen zin meer in haar baan? Of schaamt zij zich voor ons?

    • A.J.W. Boks