DASA verlengt bankgarantie voor Fokker

ROTTERDAM, 16 DEC. Het Duitse vliegtuigbouw- en ruimtevaartconcern DASA blijft Fokker financieel ondersteunen, zolang de onderhandelingen met de Nederlandse overheid over financiële steun aan de noodlijdende vliegtuigfabrikant voortduren.

Fokker maakte dit gisteren nabeurs bekend na afloop van een gesprek met het bestuur van de Amsterdamse effectenbeurs. De beurs wilde uitsluitsel van Fokker hebben, omdat DASA zich aanvankelijk tot en met 31 december garant had gesteld voor de financiering van Fokker. Het vermogen van de vliegtuigbouwer is door de omvangrijke verliezen negatief geworden waardoor financiering via bankkredieten zonder garanties niet mogelijk is. Op het moment dat deze garanties verdwijnen, dreigt een acuut faillissement.

Dasa heeft nu verklaard de normale verplichtingen tegenover Fokker tot het einde van het jaar én in 1996 na te komen, zolang de onderhandelingen met de Nederlandse overheid niet door een van beide partijen zijn afgebroken. Ook zegt Dasa pas te stoppen als er een officiële verklaring hierover naar buiten komt. De beurs liet in aansluiting op de persverklaring van Fokker weten dat de officiële notering op de effectenbeurs vooralsnog gehandhaafd blijft.

Dat betekent dat het aandeel Fokker niet op het zogenoemde strafbankje van de beurs hoeft plaats te nemen. Ook afstempeling van de aandelen is niet aan de orde. Volgens een beurswoordvoerder was er geen acute aanleiding de Fokker-top uit te nodigen. Wel is duidelijk dat met het naderen van het nieuwe jaar de positie van Fokker steeds moeilijker wordt.

De Nederlandse overheid en DASA onderhandelen al sinds begin november over een steunoperatie. Fokker heeft naar schatting een vermogensinjectie van 2,3 miljard gulden nodig. Het is niet waarschijnlijk dat minister Wijers van economische zaken de Kamer vóór het kerstreces kan informeren. Partijen sluiten een akkoord voor de jaarwisseling echter niet uit, hoewel de tijd dringt.

Niet alleen de beurs, maar ook de toeleveranciers en de afnemers van Fokker maken zich bezorgd over de naderende deadline, zo maakte de centrale ondernemingsraad van het bedrijf woensdag bekend. Toeleveranciers aarzelen onderdelen te leveren uit angst niet betaald te worden. Daardoor loopt het produktieproces vertraging op, aldus de OR. Ook dreigt Fokker orders mis te lopen van potentiële klanten die niet durven te beslissen voordat er duidelijkheid over Fokkers positie voor de toekomst is. In een verklaring zegt Fokker echter dat met de huidige garanties van DASA de zaken ook na de jaarwisseling kunnen worden voortgezet.