Besprekingen over federale begroting VS weer mislukt

NEW YORK, 16 DEC. De besprekingen over de Amerikaanse begroting zijn opnieuw vastgelopen en er is ook geen nieuwe resolutie aangenomen die de federale overheid draaiende houdt.

Om middernacht is de Amerikaanse overheid voor de tweede keer in twee maanden dichtgegaan, waardoor bijvoorbeeld het Vrijheidsbeeld gesloten zal zijn.

Congres en Witte Huis konden het na de afgebroken besprekingen niet eens worden over een stoplapresolutie die de financiering van overheidsdiensten laat doorgaan. Tal van toeristische attracties, nationale parken en musea zullen vandaag gesloten blijven. Voor vandaag en morgen zijn nieuwe gesprekken gepland, in de hoop dat de partijen dit weekeinde nog tot een vergelijk komen.

Als er geen akkoord over de begroting wordt bereikt, moet zondagavond opnieuw worden bekeken of er alsnog een stoplapresolutie moet komen. Anders hoeven 280.000 overheidswerknemers maandag niet naar hun werk. In november stond de federale overheid acht dagen op non-actief en bleven 800.000 ambtenaren thuis.

Democraten en Republikeinen gingen in november akkoord met het bereiken van een sluitende begroting in 2002. Dat betekent dat er in zeven jaar een begrotingstekort van 260 miljard dollar moet worden weggewerkt. “De Democraten houden in het laatste jaar opeens een tekort over van 75 miljard dollar”, aldus senator Pete Dominici na het afbreken van de onderhandelingen. “We zijn weer aanbeland waar we zijn begonnen.”

Democraten zeggen dat ze al 260 miljard dollar hebben ingeleverd en zeggen niet van plan te zijn ten koste van de gezondheidszorg de belastingverlagingen voor de Republikeinen te financieren. De laatste polls wijzen op een groeiende populariteit van president Clinton. Waarnemers denken daarom dat Clinton een spelletje speelt met de Republikeinen, omdat het gros van de Amerikanen meent dat zij schuld zijn aan het mislukken van de begrotingsonderhandelingen.

    • Lucas Ligtenberg