Wat heeft Michael Jackson?

Michael Jackson viel vorige week woensdag flauw. Hij repeteerde in een theater op Broadway in New York voor een televisieshow en viel opeens op de grond.

Even later loeiden de sirenes en stonden drie ambulances tegelijk op de stoep. In het weekend lag Jackson op de intensive care in het ziekenhuis. Maandag ging hij naar een gewone ziekenzaal en dinsdag mocht hij weer naar huis. Maar hij moet zich rustig houden. Wat mankeerde hem? De man die Michael in het theater eerste hulp gaf zei dat Jackson half bij kennis bleef, erg bleek was en onduidelijk sprak. Michael kreeg meteen vocht toegediend. Niet gewoon in zijn mond, maar met een infuus in een ader in zijn arm. Iemand van de ambulance zei dat Jackson was uitgedroogd en een gevaarlijk lage bloeddruk had.

De volgende dag zei een arts dat Jackson in het ziekenhuis moest blijven omdat hij uitgedroogd was, maag- en darmontstekingen had, omdat het zoutgehalte in zijn lichaam niet in orde was en omdat zijn lever en nieren niet goed werkten. Pas na een paar dagen zeiden de artsen dat alles misschien veroorzaakt was door een virusinfectie. Hoe kun je uitdrogen als je niet in de woestijn bent verdwaald?

Je kunt uitdrogen als je flinke diarree hebt, van een virusinfectie bijvoorbeeld, maar dan ben je er al een paar dagen goed ziek van en dan zul je niet veel zin hebben om een tv-opname te maken. Uitdrogen door diarree is trouwens makkelijk te voorkomen door een speciaal drankje te drinken. Je kunt ook uitdrogen als je veel te weinig drinkt en als je teveel plast, zweet of overgeeft. Twee jaar geleden was Jackson ook al een keer uitgedroogd. Hij was in Singapore en stelde een concert uit. Hij zei toen dat het kwam door het warme weer. Maar in New York is het nu niet warm en toch was Michael zo erg uitgedroogd dat hij flauwviel.

Mensen die vocht kwijt raken worden magerder, want er zit veel vocht onder de huid en dat verdwijnt snel bij uitdrogen. Veel bodybuilders zorgen er voor dat ze voor een wedstrijd een beetje uitgedroogd zijn. Hun spieren zijn veel beter door de huid heen te zien als ze een beetje droog zijn. En ze krijgen er een smalle snoet van, alsof ze erg hard hebben getraind. Om snel vocht te verliezen slikken bodybuilders voor een wedstrijd plaspillen. Plaspillen zijn eigenlijk medicijnen voor mensen met een te hoge bloeddruk. Hun bloeddruk gaat ervan omlaag en dan krijgen ze niet zo gauw een hartaanval.

Als je Jackson zijn blote buik op een video-clip ziet is het net een droge bodybuilder. Zou Michael Jackson vorige week voor de tv-opnamen ontevreden zijn geweest over hoe hij er uit zag en daarom plasmiddelen hebben geslikt? Zijn fans vinden een magere, flitsend dansende zanger mooi. Jackson is er wel aan gewend om wat aan zijn lichaam te doen. Hij heeft ook zijn neus smal laten maken en zijn huid gebleekt. Maar wie teveel plaspillen slikt krijgt een te lage bloeddruk en raakt teveel vocht en zout kwijt. Je kunt zelfs vergiftigd raken door die plaspillen. Je maag en darmen raken dan ontstoken en je lever en nieren werken niet goed meer. Dat lijkt erg op wat de dokters aanvankelijk zeiden dat Jackson mankeerde, voor ze het over die virusinfectie hadden. Zou Jackson soms een plaspilvergiftiging hebben gehad?

    • Wim Köhler