Vrij verkeer werknemers in sport; Transfers in voetbal door Hof verboden

ROTTERDAM/LUXEMBURG, 15 DEC. Het transfersysteem in het voetbal is in strijd met het Europees recht. Dat heeft het Europese Hof in Luxemburg vandaag bepaald. Tegen de uitspraak is geen beroep mogelijk.

Volgens het huidige systeem worden voetballers verkocht van de ene club aan een andere voor een vergoeding, een zogenoemde transfersom. Door de uitspraak staat het voetballers voortaan vrij om bij hun club te vertrekken zodra hun contract is afgelopen.

Het Hof deed uitspraak in de zaak-Bosman. De Belgische voetballer Jean-Marc Bosman begon vijf jaar geleden een rechtszaak toen zijn overgang van FC Luik naar Duinkerken mislukte omdat zijn oude club een te hoge transfersom vroeg.

Bosman zei vanochtend “zielsgelukkig” te zijn met de beslissing. “Deze uitspraak toont aan dat één persoon, zonder rijkdom, het establishment kan aanvallen en kan winnen”, aldus de advocaat van Bosman, Luc Misson, vanmorgen.

De afgelopen jaren weigerde Bosman in te gaan op aanbiedingen uit de Belgische voetbalwereld om de zaak buiten de rechter om te schikken.

De uitspraak geldt voor transfers van spelers tussen landen van de Europese Unie onderling. Volgens Theo van Seggelen, voorzitter van de Nederlandse spelersvakbond VVCS en bestuurslid van de internationale spelersbond FIFPRO, is de verwachting dat Nederland binnen twee jaar zal volgen wat betreft de binnenlandse transfers van spelers.

“We kunnen nu aan de slag”, zei Van Seggelen vanochtend in Luxemburg. “Wij willen graag praten met de UEFA. Hopelijk beschouwen ze ons nu als een volwaardig gesprekspartner.”

De Europese voetbalbond UEFA beschouwt de uitspraak als een aanval op de voetballerij. “De Europese Unie probeert het clubvoetbal te vernietigen”, zei voorzitter Lennart Johansson onlangs namens de 49 aangesloten landen. Hij vreest dat honderden clubs in Europa, die veel geld en tijd investeren in een jeugdopleiding, failliet zullen gaan omdat ze inkomsten uit transfers mislopen.

Arie van Os, penningmeester van de Nederlandse kampioen Ajax, dat de laatste vijf jaar voor 50 miljoen gulden aan spelers verkocht, noemt de uitspraak “een slechte zaak voor het totale voetbal”. Er moet een overgangsregeling komen, vindt Van Os. “Anders kan PSV-speler Ronaldo volgend jaar zo maar naar Italïe vertrekken.”

Het Europese Hof oordeelde vanochtend bovendien dat de beperking van het aantal buitenlanders in een elftal onrechtmatig is. Het Europees recht garandeert een vrij verkeer van personen binnen de vijftien lidstaten. In de meeste competities in Europa mogen nu slechts drie buitenlanders in een elftal worden opgesteld.

De uitspraak kan de basis zijn van rechtszaken in andere sporten in Europa, die werken met vergelijkbare beperkingen aan het gebruik van buitenlanders en het gebruik van een transfersysteem.