Vijfsmakensla

Eieren met spek, koffie met suiker en melk, ijs met slagroom, soep met ballen. De mens heeft net zo lang gezocht en geëxperimenteerd tot hij uitgevonden had wat het lekkerste was met wat. Dat is overal verschillend. In het zuiden van Limburg smeren ze stroop op hun kaas en in Mexico dopen ze de mieren eerst in de chocola voordat ze ze in hun mond steken.

Zoet, zout, zuur en bitter zijn de vier smaken die je met je tong kunt proeven. Heel lekker samen, maar je moet wel weten hoe.

Met een zoetzure appel zoals een goudreinet, twee frisse struikjes lof en 100 gram mergelchampignons kom je al een heel eind. Appel schillen en in plakjes snijden. Citroensap erop tegen het bruin worden. Champignons afborstelen, klein stukje van voetje eraf, en ook in plakjes. Daarop ook citroensap, worden ze extra wit van. Het witlof: buitenste bladeren verwijderen en het onderste stuk van de struik (waar het echt bitter is), eraf snijden. Ook in plakjes.

Appel, lof en champignons in een kom en met een scheut ongeklopte slagroom met een schepje suiker erin en één eetlepel mayonaise aan elkaar plakken. Tot zover wat zuur, zoet en bitter betreft. Maar hoe zit het met het zout? Dat doe je er zelf bij. En nog iets: brokjes walnoot. Mocht er een Italiaanse winkel of een groenteman in de buurt zijn die wel eens in Italië is geweest dan worden het pijnboompitten. Die zijn zoet en bitter tegelijk. Roosteren in de oven tot ze lichtbruin zijn. Nog iets? Ja, een beetje peper: de vijfde smaak.

    • Philip Mechanicus