Recordimport van chips in Japan

TOKIO/WASHINGTON, 15 DEC. Het buitenlandse aandeel op de Japanse markt voor computerchips is in het derde kwartaal tot een record van bijna 27 procent gestegen. In het tweede kwartaal lag het aandeel op 22,9 procent. In het vierde kwartaal van vorig jaar bereikte het buitenlandse aandeel al eens het percentage van 23,7. De Amerikaanse regering toonde zich gisteren zeer tevreden over de ontwikkeling.

Handelsvertegenwoordiger Mickey Kantor maakte tegelijk duidelijk verlenging van het Amerikaans-Japanse akkoord over een minimaal aandeel van Amerikaanse halfgeleiders van 20 procent, dat op 31 juli 1996 afloopt, toch noodzakelijk te achten. “De handelsbetrekkingen bloeien nu we binnen het raamwerk van de overeenkomst werken. We zijn van een omgeving van confrontatie naar een omgeving van samenwerking gegaan,” aldus Kantor. Het akkoord bestaat kwam in 1986 tot stand en werd in 1991 verlengd.

De Japanse handelsminister Ryutaro Hashimoto maakte vanmorgen duidelijk verlenging van het akkoord met Washington over halfgeleiders niet nodig te vinden. De Japanse associatie van de elektronika-industrie wees er in een verklaring op dat het buitenlandse aandeel nu al voor het achtste achtereenvolgende kwartaal boven de 20 procent uitkomt. “Zo lang buitenlandse producenten halfgeleiders leveren die voldoen aan de eisen van gebruikers in Japan , blijven buitenlandse halfgeleiders een vast bestanddeel op de Japanse markt.”(AP, DPA)