Politie gaat 10 januari in hele land dag staken

ROTTERDAM, 15 DEC. De politie gaat op 10 januari in het gehele land een dag in staking. Ook worden plannen ontwikkeld voor acties tegen het kabinet.

De woordvoerder van de Algemene Nederlandse Politie Vereniging (ANPV) zegt te gaan bekijken hoe ministers en staatssecretarissen kunnen worden gehinderd zonder dat de rechter ingrijpt. “We overwegen de beveiliging bij werkbezoeken zo grondig aan te pakken, dat de ministers liever thuis blijven.” De acties zullen minder “speels en ludiek” zijn dan eerdere acties tegen minister Jorritsma van verkeer en waterstaat, aldus de ANPV. Ook voorzitter H. van Duijn van de Nederlandse Politie Bond (NPB) riep gisteren in Hengelo op tot hardere acties, maar hij ontkent vandaag dat de bonden al zijn overeengekomen “ministertje te gaan pesten”. Van Duijn: “Wel kunnen de korpsen hun acties richting Den Haag verplaatsen.” Acties gericht op het verkeer sluit hij uit, al zal “het verkeer wel hinder van ons kunnen ondervinden”. Komende woensdag houden de bonden een grote landelijke manifestatie in de Utrechtse Veemarkthallen.

De bonden zeggen bereid te zijn volgende week het CAO-overleg te heropenen. Volgens Van Duijn van de NPB blijft het overleg “muurvast zitten” als Binnenlandse Zaken niet erkent dat “het advies van de commissie-Albeda geen enkele oplossing biedt”. Of de aantasting van de vaste onregelmatigheidstoeslag moet van tafel, òf zo'n ingreep wordt uitgesteld tot onderzoek is verricht naar flexibilisering van de politie, aldus Van Duijn. Gisteren adviseerde de commissie-Albeda om de vaste onregelmatigheidstoeslag af te schaffen. Zestig procent moet in het salaris worden ingebouwd, waarna een 'operationele toelage' wordt ingesteld voor onregelmatig werk.