Philips en Olies bepalen zwak beurssentiment

AMSTERDAM, 15 DEC. Op een overwegend rustige beurs stonden de fondsen Philips en Koninklijke Olie vanmorgen onder druk. Vooral als gevolg daarvan zakte de beursgraadmeter, de AEX-index, rond het middaguur tot 476 punten. Een verlies van 2,7 punten ten opzichte van het slot gisteren.

AMSTERDAM De handel was in afwachting van de expiratie van de optie-series van deze maand die vanmiddag zou plaatshebben. De obligatiemarkt was vriendelijk gestemd. De vastrentende waarden stegen gemiddeld twee dubbeltjes. De dollar was nagenoeg onveranderd.

Philips stond volgens een handelaar onder druk door de sombere berichten over branchegenoot Nokia en het slechte sentiment voor high-tech fondsen gisteravond op Wall Street. Nokia, producent van onder meer consumentenelektronica, maakte gisteren een lagere winstverwachting bekend. Handelaren houden nu rekening met lagere resultaten voor Philips. Philips daalde donderdag al sterk met 1,70. Vanmorgen verloor het aandeel opnieuw 1,70 op 57,60 gulden. Koninklijke Olie verloor 2 gulden op 220,60 gulden, door winstnemingen. De afgelopen dagen zijn de olies sterk gestegen.

De top van Fokker en de Amsterdamse effectenbeurs zouden vanmiddag overleg voeren over de financiële moeilijkheden bij de noodlijdende vliegtuigbouwer. DASA, het moederconcern van Fokker, staat nog tot 1 januari garant voor alle betalingen.

De beurs wil weten of de vliegtuigbouwer ook na die datum aan zijn verplichtingen kan voldoen. De koers van Fokker zakte vooruitlopend op het overleg bij flinke omzetten met 5 dubbeltjes tot 7,80 gulden.

Op de Europese valutamarkten steeg vanmorgen de koers van de Franse franc. Dat kwam doordat het ernaar uitziet dat de stakingen in Frankrijk aflopen. In ieder geval kwam het openbaar vervoer langzaam op gang. De franc stond op 32,520 gulden (per honderd) tegenover een slotkoers van 32,485 gisteren. Ook Frankrijk heeft vanmorgen zijn rente verlaagd, in navolging van een aantal Europese landen die gisteren hun officiële tarieven omlaag brachten.

Bij de dollarhandel was niet veel te beleven. Handelaren kijken uit naar volgende week dinsdag, wanneer het beleidscomité van de Amerikaanse centrale banken wellicht besluit tot een renteverlaging. Rond het middaguur stond de dollar op 1,6144 gulden na gisteren te zijn gesloten op 1,6140.

NEW YORK Op Wall Street drukten winstnemingen de Dow Jones gisteren omlaag. Het verlies beliep 34,32 punten. De index van de dertig toonaangevende fondsen, die een dag eerder voor het eerst boven de 5200-grens sloot, sloot op 5182,15 punten.

Aanvankelijk zag het er naar uit dat de Dow Jones zijn opmars zou voortzetten. Het nieuws dat de Amerikaanse consumentenprijzen vorige maand onveranderd waren ten opzichte van oktober, verhoogt de kans op een renteverlaging, aldus analisten.

Een verkoopgolf van technologiefondsen maakte echter aan de stijging abrupt een einde. Onder meer Microsoft, Intel en IBM leden koersverlies.

TOKIO De Japanse effectenbeurs leverde vandaag terrein in. De Nikkei-index van de 225 fondsen daalde met 152,75 punten tot 19.346,55. De Europese renteverlagingen hadden geen invloed, want ze waren al ingecalculeerd, stelde een handelaar. De daling van de aandelenkoersen was vooral het gevolg van winstnemingen.