Overheidsinformatie mag in elke brievenbus

AMSTERDAM, 15 DEC. De gemeente mag ongeadresseerde post ook in de brievenbus deponeren van inwoners die dat soort drukwerk niet willen.

Dat bleek woensdag uit een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam in een civiele procedure die een vrouw uit Buitenveldert had aangespannen tegen het distributiebedrijf Verspreid Express en de gemeente.

Klaagster H. Kooij heeft op haar brievenbus de tekst 'Geen ongeadresseerd drukwerk' geplakt. Deze sticker wordt verspreid door de gemeente en wordt binnenkort - om consumenten duidelijk te maken waar zij de sticker kunnen halen - ook voorzien van de tekst 'verkrijgbaar bij de gemeente'.

In de brievenbus van Kooij liet de gemeente Amsterdam het bedrijf Verspreid Express enkele keren per jaar overheidsinformatie vallen, waaronder het blad Stadsnieuws met informatie over de waterleiding en een verkiezingskalender. De vrouw wil deze overheidspublikaties niet hebben. Haar advocaat stelde dat het sturen van ongeadresseerde post een inbreuk is op het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.

Maar volgens de raadsman van de gemeente hebben de autoriteiten een inspanningsverplichting om hun burgers te informeren. Als de gemeente dat per post zou doen, zou dat Amsterdam 250.000 gulden per zending kosten. De rechtbank veroordeelde Kooij tot de betaling van de kosten van de procedure, ruim zevenduizend gulden. (ANP)