Ontgroening

Niet bekend

Deze week kwam thuisbankier de Postbank met een uitbreiding van haar girofoon, waarmee klanten tot nu toe vooral saldo informatie konden opvragen. Straks kunnen zij ook telefonisch thuisbankieren, al blijft het geldverkeer beperkt tot hun eigen rekeningen. Wil de klant dat wel, of wil het publiek veel meer, bijvoorbeeld geld overschrijven naar andere rekeninghouders?

De girofoon was een groot succes, verklaarde de Postbank trots. Zelfs veel groter dan zij in haar stoutste dromen gedacht had. De animo bij het publiek (2 miljoen telefoontjes per maand), was bijna twee keer zo hoog als de prognoses. Toeval? Ook de opmars van elektronisch betalen in Nederland en de acceptatie bij het grote publiek van geldautomaten hebben bankiers verrast. En de nieuwe elektronische portemonnaie (chip knip) blijkt ook populair.

Voor banken, die traditioneel werkten op beschermde markten met knusse afspraken tegen overmatige concurrentie, is de ontgroening op de snel bewegende consumentenmarkt nog maar net begonnen.

    • Menno Tamminga