Milosevic: 'niets te vrezen'; Lot van Serviërs rond Sarajevo staat centraal

PARIJS/SARAJEVO, 15 DEC. Na de plechtige ondertekening van het vredesakkoord over Bosnië, gisteren in Parijs, heeft de toekomst van de Bosnische Serviërs in de vijf Servische voorsteden van Sarajevo in het centrum van de aandacht gestaan.

De Bosnisch-Servische leider Karadzic beëindigde gisteren formeel de 'staat van oorlog' in zijn deel van Bosnië, maar maakte een uitzondering voor Sarajevo en omstreken.

De Servische president, Slobodan Milosevic, probeerde gisteren in vraaggesprekken met het Joegoslavische persbureau Tanjug en de Servische televisie vanuit Parijs de Bosnische Serviërs in de voorsteden gerust te stellen. Zij hebben “niets te vrezen” als ze op grond van het vredesakkoord onder gezag van de Bosnische regering komen te staan. “Ik wil me vooral richten tot de burgers van Sarajevo. Er is geen reden voor angst of nervositeit. De overgangsperiode is lang genoeg om verlangens met de werkelijkheid in overeenstemming te brengen”, aldus Milosevic. “Het is duidelijk dat de oorlog voorbij is. We moeten ophouden in termen van oorlog te denken en beginnen na te denken over hoe we de vrede organiseren.”

De Serviërs in de vijf voorsteden van Sarajevo hebben zich in een referendum met 98 procent van de stemmen uitgesproken tegen de vereniging van heel Sarajevo onder gezag van de Bosnische regering. Ze zijn bang voor wraakacties van de moslims, die vanuit de Servische voorsteden 3jaar lang zijn beschoten.

De Franse president Chirac brak gisteren tijdens een onderhoud met president Izetbegovic van Bosnië opnieuw een lans voor de Serviërs van Sarajevo. Hij zei dat het imago van Bosnië in hoge mate zal afhangen van de vraag wat er in Sarajevo gaat gebeuren. Alle bevolkingsgroepen moeten in gelijke mate worden gerespecteerd, zo hield Chirac zijn Bosnische collega voor. Die verzekerde Chirac dat de Bosnische Serviërs niets zal overkomen.

De enige prominente leider van de Bosnische Serviërs die de ondertekening van het vredesakkoord in Parijs heeft bijgewoond, Nikola Koljevic, zei garanties te hebben gekregen voor de veiligheid van de Serviërs van Sarajevo. “De mensen die in Sarajevo willen blijven worden beschermd en we hebben dienaangaande internationale garanties”, aldus Koljevic, vice-president van de Servische Republiek in Bosnië.

Het is gisteren in Bosnië op de eerste dag van de vrede bij drie gelegenheden tot geweld gekomen. In het centrum van Sarajevo ontploften vier granaten, vermoedelijk afgevuurd door Bosnische Serviërs. Niemand raakte gewond. In de buurt van Sarajevo werd een Franse helikopter van de VN-vredesmacht UNPROFOR geraakt door vier kogels, afgeschoten door Bosnische regeringsmilitairen op de grond. Het toestel moest een noodlanding maken. De Bosnische soldaten vuurden ook een raket op de helikopter af, maar die miste doel. Ook hier vielen geen gewonden.

Tot een derde incident kwam het bij Zepce in Centraal-Bosnië. Daar schoot een mujahideen een soldaat van het leger van de Bosnische Kroaten, het HVO, dood. Een jeep met vier mujahideen werd tegengehouden bij een wegversperring van het HVO. Toen de jeep weigerde te stoppen, zetten de Kroaten de achtervolging in en ontwikkelde zich een vuurgevecht waarbij de Kroaat werd getroffen.

In Bosnië zijn enkele duizenden mujahideen - moslim-fundamentalisten uit landen als Iran en Afghanistan - die met het Bosnische regeringsleger hebben meegevochten. Volgens het vredesakkoord moeten ze Bosnië binnen dertig dagen verlaten. Hun aanwezigheid - en hun fel anti-Westerse instelling - is een bron van zorg voor de planners van de vredesmacht IFOR. (Reuter, AFP, AP)