Marie van Leeuwen

Van Rooy Galerie [en route] in Utrecht, Kerkstraat 21. Do t/m za 14-18 uur. Tot 7 januari. Prijzen: ƒ 2.000,- tot ƒ 7.500,-.

Nog niet zo lang geleden was er in Utrecht nauwelijks een galerie te vinden, maar daar is de laatste jaren snel verandering in gekomen. Er zijn tegenwoordig verschillende interessante kunstenaarsinitiatieven en galeries voor jonge en voor meer gevestigde kunst. De Amsterdamse galerie Van Rooy is nu tijdelijk neergestreken in Utrecht, in een expositieruimte van een architectenbureau aan de Kerkstraat.

I am not my body, is de titel van een reeks schilderijen van Marie van Leeuwen. Een begeleidende tekst vermeldt dat aan de reeks een traumatische ervaring ten grondslag ligt. Allerhande rolstoelen en duwkarretjes figureren op deze schilderijen. Soms zijn ze leeg, soms ligt er een groot hoofd met een stukje romp in, tot aan de nek verpakt in een vuilniszak of in een grote sok. Er spreekt schaamte uit de gezichten. De vormen zijn groot en simpel, ze zweven over een grof geveegde ondergrond in gedekte tonen grijsblauw en grijsgroen.

De traumatische aanleiding laat zich enigszins raden en wekt afschuw op. Maar het is meer het idee dat die afschuw, of empathie, opwekt, dan de schilderijen. De schilderijen zelf zijn koel, beheerst, formalistisch, en volkomen ondramatisch. Ze zijn eigenlijk niet meer dan een illustratie bij een verhaal. Jammer genoeg is de schilderkunstige kwaliteit van het werk niet zodanig dat het zou kunnen boeien als pure vorm en textuur. Deze schilderijen van geamputeerde lichamen zijn tegelijkertijd te letterlijk en te gedistantieerd. Ze hinken op twee gedachten: enerzijds wordt een drama opgeroepen dat anderzijds onmiddellijk wordt toegedekt.

    • Janneke Wesseling