Libanese synode

VATICAANSTAD, 15 DEC. Katholieke bisschoppen uit Libanon hebben een bijeenkomst in Vaticaanstad gisteren afgesloten met een ongewoon openhartige oproep aan Syrië en Libanon hun troepen uit Libanon terug te trekken. De bisschoppen, die sinds 27 november bijeen waren, onderstreepten daarnaast dat hun land niet kan worden uitgesloten van het vredesproces in het Midden-Oosten. “Niemand heeft het recht ons uit te sluiten van de vredestafel en zich in onze plaats met onze belangen te belasten, alsof we onmondige minderjarigen zouden zijn.” Daarmee doelden de bisschoppen op Syrië, dat 40.000 man troepen en een doorslaggevende politieke invloed in Libanon heeft. In het vredesproces met Israel moet Libanon de Syrische lijn volgen. Libanon telt een aanzienlijke christelijke minderheid. (Reuter)