Kwasniewski biedt de Polen zijn excuses aan

WARSCHAU, 15 DEC. Aleksander Kwasniewski, die eind volgende week wordt geïnstalleerd als president van Polen en die naar het oordeel van het Hooggerechtshof heeft gelogen over zijn vooropleiding, heeft gisteren de Polen zijn verontschuldigingen aangeboden.

Tijdens een ontmoeting met aanhangers in Kielce zei Kwasniewski: “Dit is geen roemrijke bladzij in mijn leven. Ik bied mijn verontschuldigingen aan aan diegenen die teleurgesteld zijn. Dit was allemaal te vermijden en het spijt me zeer.”

Kwasniewski heeft voor de presidentsverkiezingen in het curriculum vitae dat hij moest overleggen beweerd economie te hebben gestudeerd in Gdansk en die studie te hebben afgerond. Later bleek dat hij zijn studie voortijdig heeft afgebroken en dat hij dus niet is afgestudeerd en geen graad heeft. Het Hooggerechtshof concludeerde zaterdag op basis van klachten over de verkiezingen dat Kwasniewski heeft gelogen, maar zag daar geen aanleiding in de verkiezingen ongeldig te verklaren, omdat onduidelijk is welke invloed de leugen op de uitslag heeft gehad.

Kwasniewski had al eerder toegegeven inderdaad geen graad te hebben behaald, maar daar geen verontschuldigingen aan verbonden. Hij zei toen dat hij zichzelf beschouwt als “goed opgeleid” en dat hij geen graad heeft behaald wegens zijn “jeugdige ongeduld ten aanzien van formaliteiten”.

De oppositie heeft Kwasniewski's excuses gisteren afgewezen als te summier en te laat. Bovendien waren ze niet spontaan, omdat Kwasniewski door zijn eigen aanhang tot de verontschuldigingen was opgeroepen.

De huidige president, Lech Walesa, liet gisteren weten op 23 december niet bij de installatie van zijn opvolger aanwezig te zijn. Walesa, die de verkiezingen op het nippertje verloor, zei dat “formele en morele redenen en het respect voor de Republiek” hem tot die beslissing hebben gebracht. Sinds zijn nederlaag van vorige maand is Walesa doende een oppositieblok tegen zijn opvolger te vormen. (Reuter, AFP)