Kok steunt aanpak drugshandel Caraïben

MADRID, 15 DEC. Premier Kok sluit zich aan bij een Frans-Brits voorstel om drugshandel in het Caraïbisch gebied aan te pakken. Dat schrijft Kok in een brief die vandaag is voorgelegd aan de Europese staats- en regeringsleiders, die voor hun halfjaarlijkse topontmoeting bijeen zijn in Madrid.

De Franse president, Chirac, en de Britse premier, Major, formuleerden eerder deze maand de wens om in Unie-verband iets te doen aan de drugshandel op de Caraïben, die volgens hen een bedreiging vormen voor de stabiliteit in de regio. “De drugs worden er in grote hoeveelheden vanuit de lucht gedropt”, aldus een Britse diplomaat, die er aan toevoegt dat 30 procent van de cocaïne die in Groot-Brittannië verkocht wordt uit het Caraïbisch gebied komt.

Volgens het Frans-Britse voorstel moet de Europese top kijken welke hulp de Unie kan bieden bij het bestrijden van de drugshandel. In zijn vandaag gepresenteerde brief schrijft Kok “verheugd” te zijn dat dit initiatief “zo volledig strookt met de Nederlandse pogingen om de samenwerking te intensiveren voor wat betreft dit moeilijke probleem in het Caraïbisch gebied”.

Nederland heeft al mariniers, schepen en twee Orion-vliegtuigen ingezet in de regio en werkt er nauw samen met de Verenigde Staten. Die samenwerking werd nog eens bevestigd in het verdrag dat de EU op 3 december sloot met Washington. Kok heeft de controle op de drugshandel in de Caraïben ook besproken tijdens zijn ontmoeting met premier Major eerder deze maand. Major reageerde toen verrast op het gegeven dat ook Nederland eilanden heeft in het Caraïbisch gebied.