Koerden kondigen eenzijdig bestand af in ZO-Turkije

ANKARA, 15 DEC. De leider van de verboden, separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK), Abdullah Öcalan, heeft gisteren een eenzijdig bestand afgekondigd in de oorlog tegen de Turkse regeringstroepen in het zuidoosten van Turkije. Wel zullen op aanvallen door het Turkse leger tegenacties volgen, aldus Öcalan in een telefonisch vraaggesprek met de Koerdische MED-tv. Öcalan onderstreepte dat het bestand niet moet worden gezien als teken van militaire zwakte, maar als gebaar om de weg te openen naar een politieke dialoog. De Turkse regering heeft nog niet gereageerd op Öcalans stap, die voorafgaat aan de algemene verkiezingen van 24 december. Maar premier Çiller heeft recentelijk nog verklaard niet met de PKK te zullen praten. Een soortgelijk bestand in het voorjaar van 1993 hield twee maanden stand. De elf jaar oude oorlog heeft meer dan 20.000 levens geëist. (AP)