Kabelbedrijf NKF weer op eigen benen

ROTTERDAM, 15 DEC. Het Delftse kabelbedrijf NKF komt weer op eigen benen te staan. Het Finse moederconcern Nokia verkoopt dochterbedrijf Nokia Cables aan NKF en brengt haar belang in NKF van 55 procent terug tot een minderheid. Een principe-overeenkomst hierover is vanochtend in Amsterdam bekendgemaakt.

Nokia, dat een jaar geleden al aangaf zich te willen concentreren op haar activiteiten in telecommunicatie, verkoopt zijn kabelbelangen met terugwerkende kracht per 1 januari 1995. Volgens NKF Holding levert de transactie een belangrijke bijdrage aan haar netto winst over 1995 en aan de netto winst per aandeel. De koers van NKF, gisteren op de Amsterdamse beurs gesloten op 226,50, steeg in reactie op de bekendmaking met 5 gulden.

Luc Steenhorst, bestuurder van de kaderbond VHP, reageerde met instemming op de verzelfstandiging van NKF. Volgens hem had NKF weinig aan de Finnen, en krijgt het bedrijf nu meer vrijheid van handelen. Dat NKF bovendien de andere kabelbelangen van Nokia verwerft biedt de Delftse onderneming naar zijn zeggen ook perspectiefrijke belangen in Rusland en China. NKF behoort, op grote afstand van Alcatel en Siemens, tot 's werelds vijf grootste kabelproducenten.

Nokia Cables heeft een jaaromzet van ongeveer 450 miljoen gulden en bijna 1100 werknemers. Door de overname ervan groeit NKF uit tot een onderneming met een omzet van bijna 1,2 miljard gulden en een personeelsbestand van ongeveer 2800 werknemers.

Nokia had sinds 1990 een meerderheidsbelang in NKF. In eerste aanleg brengen de Finnen, in overleg met het NKF-management, hun belang terug met 6 procent. Op termijn wil het concern ook van het resterende 49-procentsbelang af.